ГоловнеПолітика

Єврокомісія рекомендувала прийняти три країни у Шенгенську зону

Єврокомісія запропонувала Раді ЄС без подальших зволікань включити до Шенгенської угоди Болгарію, Румунію та Хорватію. Про це повідомляє сайт ЄК.

«Протягом багатьох років ці держави вносили значний внесок у нормальне функціонування Шенгенської зони… Хоча Болгарія, Румунія та Хорватія вже частково пов’язані шенгенськими правилами, внутрішній прикордонний контроль із країнами Шенгену все ще існує, і вони не мають усіх переваг членства. Тому вимогою до цих країн є визнання їх частиною Шенгенської зони», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Єврокомісії, 8 грудня Рада юстиції та внутрішніх справ проголосує за повну участь Болгарії, Румунії та Хорватії у Шенгенській зоні без внутрішнього прикордонного контролю.

У Єврокомісії вважають, що розширення переліку країн – членів Шенгенської угоди зробить Європу безпечнішою за рахунок посиленого захисту спільних зовнішніх кордонів та ефективної співпраці правоохоронних органів. За рахунок відсутності втрати часу на прикордонних пунктах полегшаться контакти між людьми, а Європа стане привабливішою як найбільша у світі територія без внутрішнього прикордонного контролю.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Хорватія, Румунія та Болгарія повністю відповідають вимогам стати повноправними членами Шенгенської зони.

А напередодні Європарламент схвалив входження Хорватії до Шенгенської зони.

Шенгенська зона вільного пересування сьогодні включає 26 країн (усі держави – члени ЄС, крім Болгарії, Хорватії, Кіпру, Ірландії та Румунії, а також країни, що не входять у ЄС (Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн). Вона охоплює 420 млн осіб і площу більш як 4,3 млн кв. км.