ГоловнеСоціум

Європа ощадливо витрачає газ із ПСГ на тлі похолодання

Країни Європи дуже ощадливо витрачають газ із підземних сховищ (ПСГ) на тлі повернення погоди до багаторічної норми. Про це повідомляє Інтерфакс.

«Після дуже теплого жовтня в листопаді погода в Європі на рівні кліматичної норми. Попередньо середня температура за місяць лише на градус вище за показники листопада минулого року (при тому, що в жовтні було спекотніше на три градуси). Однак за схожих температурних умов помітно значно менші витрати газу зі сховищ», — йдеться у повідомленні.

Початок сезону відбору газу зі сховищ у Європі (14 листопада) цього року оновив найпізніший термін за історію спостережень асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) з 2011 року. Попередній пізніший термін був зафіксований у 2013 році — тоді резерви почали зменшуватися 4 листопада.

Рівень запасів газу в Європі зараз становить 95,17% — це на 9% вище за середній показник на ту ж дату за останні п’ять років.

У відповідь на зниження температури збільшили обсяг регазифікації європейські термінали з прийому СПГ. З початку листопада коефіцієнт використання їхніх потужностей становить 67%, при тому, що в середньому за жовтень було 60%.

При цьому ціни на газ у Європі зараз тримаються на рівні $1173 за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, станом на початок вересня ЄС імпортував із США понад 40 млрд кубів газу у вигляді СПГ — це майже вдвічі більше, ніж за минулий рік.

Також повідомлялося, що частка російського газу в імпорті ЄС впала вчетверо — до 9%. Тепер головним постачальником є ​​Норвегія.