ГоловнеСвіт

Європарламент підготував резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом

Європарламент має намір розглянути та проголосувати за резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Про це стало відомо у четвер.

На порядку денному ЄП зазначено, що голосування відбудеться під час пленарної сесії вже наступного тижня – 15 грудня. Цього дня євродепутати проведуть дебати про гуманітарну ситуацію в Україні у зв’язку з атаками Росії на об’єкти критичної інфраструктури та 90-х роковин Голодомору.

«Оскільки цілями російських ударів є такі об’єкти як школи, лікарні та електростанції, Україна стоїть перед потенційно катастрофічною гуманітарною ситуацією напередодні зими, оскільки люди ризикують залишитися без даху над головою, води та електроенергії, а також зазнати смертей та руйнувань», – йдеться у повідомленні Європарламенту.

Водночас євродепутати також мають обговорити та проголосувати за резолюцію про визнання Голодомору геноцидом.

«Голодомор був нав’язаний Радянським Союзом голодом, який убив мільйони українців у 1932-1933 роках», – заявили у Європарламенті.

Нагадаємо, 30 листопада Німеччина визнала Голодомор геноцидом українців. Бундестаг ухвалив резолюцію більшістю голосів, без підрахунку, шляхом підняття рук. При цьому утрималися депутати від ультраправої Альтернатива для Німеччини та Лівої партії.

Також нещодавно парламенти Ірландії, Румунії та Молдови офіційно визнали, що Голодомор є геноцидом українського народу.