ГоловнеСвіт

Єврорада додала порушення санкцій до списку кримінальних злочинів

Європейська рада одноголосно ухвалила рішення додати порушення обмежувальних заходів до списку «злочинів Євросоюзу». Про це повідомляє прес-служба ради ЄС.

«ЄС рішуче відповів на неспровоковану та невиправдану війну Росії проти України. Він ввів безпрецедентну кількість санкцій, спрямованих проти економіки Росії і перешкодивши її здатності продовжувати цю агресію. Щоб досягти успіху, їхня реалізація потребує спільних зусиль, і сьогоднішнє рішення є важливим інструментом для забезпечення припинення будь-яких спроб оминути ці заходи», — сказав міністр юстиції Чехії Павло Блажек.

Він наголосив на важливості виконання обмежувальних заходів, введених ЄС проти Росії. Так, зараз країни-члени мають різні визначення того, що є порушенням санкцій та які покарання мають застосовуватись у разі порушення. Це може призвести до різного ступеня застосування санкцій та ризику обходу цих заходів, потенційно дозволяючи особам, які підпадають під обмеження, продовжувати мати доступ до своїх активів та підтримувати режими, проти яких запроваджуються заходи ЄС.

Включення порушення обмежувальних заходів до списку «злочинів ЄС» є першим із двох кроків, спрямованих на забезпечення однакового рівня застосування санкцій у всьому Євросоюзі та запобігання спробам обійти або порушити заходи ЄС.

Після ухвалення цього рішення Єврокомісія подасть пропозицію щодо директиви, яка містить мінімальні правила щодо визначення кримінальних злочинів та покарань за порушення обмежувальних заходів ЄС. Потім цей проект директиви необхідно буде обговорити та ухвалити Радою та Європейським парламентом.

Нагадаємо, Європейський Союз готує дев’ятий пакет санкцій проти Росії.