ГоловнеЕкономіка

Інфляція у Туреччині досягла 36%

За рік інфляція в Туреччині зросла до 36% на тлі вимог президента країни дотримуватися політики низької облікової ставки, повідомляє Reuters.

Такий показник інфляції у 36,08% є найвищим у країні за 19 років. Він перевищив середні прогнози у 30,6% внаслідок швидшого зростання цін на транспорт та продовольство.

Лише у грудні інфляція в Туреччині встановилася на двозначному рівні 13,58%.

Турецька ліра минулого року втратила 44% своєї вартості до долара через дії центрального банку. Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган тисне на регулятор, щоб той не збільшував облікову ставку для стримування інфляції.

Таким чином, Ердоган планує відновлювати економіку шляхом нарощування кредитування та експорту. Для дотримання цього курсу він вдавався як до зміни голови центробанку, так і міністра фінансів.

У зв’язку з цим рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило прогноз суверенного кредитного рейтингу країни до негативного.

Економісти та опозиція критикують політику Ердогана, адже відмова від жорсткішої монетарної політики призводить до прискорення зростання цін. Подальше зростання інфляції спровокувало у листопаді та грудні хвилю протестів у великих містах Туреччини.

Нагадаємо, що Стамбульська біржа 17 грудня двічі призупиняла торги після хвилі продажів, що обрушили основний індекс BIST100.