Економіка

Інвестори пʼятий місяць поспіль виходять з країн, що розвиваються: чому

Іноземні інвестори п’ять місяців поспіль виводять кошти економік країн, що розвиваються – це найдовша серія відпливу інвестицій з моменту, коли їх почали фіксувати у 2005 році.

Про це повідомляє Financial Times.

Відповідно до попередніх даних Інституту міжнародних фінансів, транскордонні відтоки міжнародних інвесторів в акції та облігації країн з економікою, що розвиваються (Emerging markets, EM) досягли 10,5 млрд доларів цього місяця.

Це призвело до збільшення відпливу інвестицій за останні п’ять місяців до понад 38 мільярдів доларів — найдовшого періоду чистого відпливу з початку обліку в 2005 році.

Відтік коштів може призвести до загострення фінансової кризи в таких країнах. За останні три місяці Шрі-Ланка оголосила дефолт за своїм суверенним боргом, а Бангладеш і Пакистан звернулися по допомогу до МВФ.

Інвестори побоюються, що дедалі більше країн EM опиняються у зоні економічного ризику. Багато країн, з низьким і середнім рівнем доходу страждають від знецінення валют і зростання вартості запозичень, що спричинено підвищенням ставок Федеральним резервом США та побоюваннями рецесії у великих розвинених економіках.

Згідно з даними JPMorgan, зібраними Financial Times, єврооблігації принаймні 20 країн EM торгуються з дохідність на понад 10 процентних пунктів вище проти казначейських облігацій США. Такий спред часто розглядається як індикатор серйозного фінансового стресу та ризику дефолту.

Така динаміка слугує індикатором різкої зміни настроїв кінця 2021 року та початку 2022 року, коли багато інвесторів очікували, що країни EM швидко оговтаються від наслідків пандемії.

Ще в квітні цього року валюти та інші активи в країнах, що експортують сировину, таких як Бразилія та Колумбія, показали хороші результати на тлі зростання цін на нафту та іншу сировину після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Але побоювання глобальної рецесії та інфляції, агресивне підвищення процентних ставок у США та уповільнення економічного зростання Китаю змусили багатьох інвесторів відмовитися від активів на ринкових країнах.

Нагадуємо:

Кількість країн, що розвиваються, борг яких перебуває у вразливому стані, подвоїлася – найбільші ризики дефолту показують Сальвадор, Гана, Єгипет, Туніс і Пакистан.