ГоловнеСвіт

Італія хоче зменшити газову залежності від РФ новою угодою з Алжиром

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі відвідає Алжир для підписання нової угоди про постачання газу, яка допоможе зменшити залежність країни від блакитного палива з РФ. Про це повідомляє Financial Times.

Італія купує близько 30 млрд кубометрів газу на рік у Росії, що становить 40% її загального споживання. Алжир для країни – є другий найбільший постачальником, що забезпечує 21 млрд кубометрів на рік, або 31% споживання.

Представник італійського уряду заявив, що Транс-Середземноморський газогін, який транспортує газ з Алжиру до Італії через Туніс, працює лише на дві третини своєї потужності у 33 мільярди кубометрів на рік. Саме це дає Італії можливість відразу наростити закупівлі з Алжиру, адже не потрібно будувати більше трубопроводів чи іншу нову інфраструктуру.

Третина російського газу, що поставляється в Італію щороку, може бути замінена швидко зростаючим імпортом з Алжиру, сказав Драгі.

«Диверсифікація наших поставок енергоносіїв – це те, до чого ми повинні прагнути незалежно від того, що станеться з поставками російського газу в найближчому майбутньому», — зазначав раніше італійський прем’єр. «Ми не можемо бути настільки залежними від рішень однієї країни, оскільки це ставить під загрозу не лише наш добробут, а й свободу загалом».

За словами Драгі, угода з Алжиром не лише дозволить збільшити закупівлі газу, але також міститиме пункт щодо збільшення італійських інвестицій у відновлювані джерела енергії в північноафриканській країні, що може допомогти їй скоротити власне споживання газу і звільнити більше на експорт.

Нагадуємо:

Країни Євросоюзу розділилися на різні табори під час обговорення ембарго на російську нафту, газ та вугілля – зокрема, заборону імпорту російської нафти блокують Німеччина та Нідерланди.