Соціум

Йод в організмі людини: скільки нам його дійсно потрібно для здоров’я і в якій їжі він є

Подбайте про свою щитовидку за допомогою цієї поживної речовини.

Ви, напевно, ніколи не думали, що це мікронутрієнт, але йод відіграє ключову роль у вашому здоров’ї, особливо у функціонуванні щитоподібної залози. Але що таке йод? Йод — це мікроелемент, виявлений у верхній частині земної кори, інформує Ukr.Media.

Найбільш високі концентрації йоду виявляються в ґрунті і водах прибережних районів.

Йод і щитовидна залоза

Основне завдання йоду в організмі — сприяти виробленню гормонів щитоподібної залози. Щитоподібна залоза являє собою залозу у формі метелика, розташовану перед дихальним горлом і нижче гортані в горлі.

Якщо ваш метаболізм — це фабрика, на якій робітники (клітини організму) перетворюють їжу в енергію, то щитоподібна залоза — це бригадир, все контролюючий і регулюючий. Він робить це, виробляючи два гормони: Т3 (трийодтиронін) і Т4 (тироксин). Ці гормони впливають на кожну клітину тіла і визначають, наскільки швидко або повільно ця клітина використовує енергію.

Йод є важливим компонентом цих гормонів, а щитоподібна залоза витягує і зберігає цей елемент. На додаток до контролю того, як швидко клітини використовують енергію, гормони щитоподібної залози впливають на температуру тіла, частоту серцевих скорочень, швидкість, з якою їжа проходить через травний тракт, на те, як скорочуються м’язи, і швидкість, з якою вмираючі або пошкоджені клітини замінюються.

Скільки йоду нам дійсно потрібно

Є чіткі рекомендації щодо того, скільки люди повинні споживати щодня. Малюкам у віці шести місяців і молодше потрібно 110 мкг в день. Коли вашому малюкові буде 7-12 місяців — 130 мкг.

Дітям віком від одного до восьми років рекомендована добова доза становить 90 мкг. Підліткам у віці 9-13 років потрібно 120 мкг, а підліткам від 14 років і старше — 150 мкг.

Потреба в йоді істотно зростає під час вагітності та лактації. Майбутнім матерям слід прагнути до 220 мкг, а годуючим жінкам — 290 мкг.

Харчові джерела йоду

Ви можете знайти його в основному в продуктах тваринного походження і морських овочах. Він також міститься в збагачених ним продуктах, таких як хліб, крупи і молоко. Але в меншій кількості.

У літрі морської води міститься близько 50 мкг йоду. Тому не дивно, що морські водорості, морська риба та морепродукти, такі як молюски та устриці, є найкращими природними джерелами йоду.

Оскільки йод концентрується в тканинах молочних залоз, молоко і продукти, виготовлені з молока (наприклад, сир і йогурт), можуть містити значну кількість йоду, але лише у тому разі, якщо корм для корів містив його в достатній кількості.

Більшість інших продуктів і напоїв містять мало йоду, хоча це дійсно залежить від того, де вони були вирощені.