ГоловнеЕкономіка

Юристи виступили порадами майбутнім інвесторам в агробізнес

Інвестуємо у землю: корисні поради від юристів Athena law firm

Після відкриття ринку землі у 2021 році, фізичні особи, громадяни України можуть купити земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) не більше 100 га «в одні руки».
Для юридичних осіб ринок землі запрацює з 2024 року, для іноземців — після проведення референдуму.
Тож, придбання землі в України наразі виглядає вигідною інвестицією.

Розглянемо найпоширеніші способи інвестування

1. Купівля з метою перепродажу
Передбачити прибуток у даному випадку складно. Міністр агрополітики Роман Лещенко прогнозує щорічне зростання вартості паїв в середньому на 7-10%. Також, маємо декілька «лайфхаків»: велику земельну ділянку можна поділити на кілька малих, що також впливає на подальше зростання ціни у разі перепродажу.

2. Купівля з метою здачі в оренду
Орендні відносини наразі чітко врегулювані законодавством, а прибуток від здачі оренду агрохолдингам сягає 3-12% від нормативно-грошової оцінки ділянки.

3. Купівля з метою виробництва сільськогосподарської продукції.
Для такого виду діяльності необхідно мати як спеціалізовану техніку, так і персонал. Проте, даний вид інвестування є найбільш прибутковим, адже на 1 га землі можна виростити близько 1000 тон зерна.

На що звернути увагу при купівлі земельної ділянки під інвестування?

1. Юридична чистота документів
Ділянку можна перевірити за кадастровим номером на Публічній кадастровій карті та у реєстрі речових прав на нерухоме майно. Насамперед, земельна ділянка не повинна мати обтяжень, бути під заставою чи арештом, бути предметом судових спорів. У реєстрі має бути зазначений власник земельної ділянки. Бажано, щоб щодо ділянки не було укладено чинних договорів оренди землі.

2. Характеристики ділянки

При купівлі ділянки необхідно враховувати її місцерозташування, площу, наявність можливості під’їзду до земельної ділянки та систем зрошення. Важливим фактором також є кліматичні умови, ландшафт, форма ділянки, склад та характеристики ґрунту.

3. Ціна ділянки

Звичайно, ціну на ділянку встановлює продавець на власний розсуд. В той же час, відповідно до законодавства, ціна земельної ділянки не може бути нижчою від її нормативно-грошової оцінки.
Розмір податків в даному випадку визначається за допомогою експертної оцінки.

Купуємо квартиру в новобудові: корисні поради від юристів Athena law firm
Купівля власного житла в новобудові є досить хвилюючою та ризикованою подією. Проте, можна мінімізувати ризики перевіривши наступну інформацію:

Дозвільні документи та відкриті реєстри

1. Документи на земельну ділянку. Забудовник має надати документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку, або договір оренди земельної ділянки. Також, перевірити земельну ділянку можна самостійно на сайтах Публічна кадастрова карта (https://map.land.gov.ua/) та онлайн будинок юстиції (https://online.minjust.gov.ua/).

2. Дозвільні документи. Для того, щоб здійснювати будівельну діяльність, забудовник має отримати ряд дозвільних документів, серед яких: декларація про початок виконання будівельних робіт, ліцензія на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів за відповідним класом наслідків, технічні умови на водопостачання, водовідведення, газопостачання, електроенергію, тощо.

3. Відкриті реєстри. Через відкриті реєстри (наприклад, OpenDataUA) можна отримати інформацію про підприємство, наявність судових справ, податкового боргу, а також фінансову звітність.

Репутація забудовника

1. Здані об’єкти. У випадку, якщо забудовник вже має об’єкти, введені в експлуатацію, зверніть увагу на них. Чи були дотримані терміни введення в експлуатацію? Чи справно працюють комунікації? Ці та інші питання необхідно задати мешканцям, які вже купили квартиру у обраного вами забудовника.

2. Відгуки. У століття інформаційних технологій безліч інформації можна знайти з відкритих інформаційних джерел, тематичних форумів та сайтів.

Договір

1. Реквізити договору. Номер, поверх Вашої майбутньої квартири, площа, чи правильно вказані Ваші паспорті дані та реквізити забудовника.

2. Форма договору. Досить часто забудовники укладають договори купівлі-продажу майнових прав у простій письмовій формі, а от договір купівлі-продажу майна має бути нотаріально посвідчений.

3. Ціна договору та форма розрахунку. Забудовники вказують вартість договору у валюті та іноді за фіксованим курсом, що відрізняється від офіційного. Також варто проаналізувати пункти щодо форс-мажорних обставин та штрафних санкцій.