ГоловнеЕкономіка

Кабмін запускає програму підтримки вітчизняних машинобудівників

Кабмін запускає програму підтримки українських машинобудівників шляхом забезпечення участі виробників вітчизняної продукції в електронних торгах. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Зазначається, що програму реалізовуватимуть за допомогою інструменту локалізації, який визначає вимоги до походження продукції, що продається через систему Prozorro.

За словами першої віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко, в результаті реалізації програми очікується формування десятків тисяч нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до бюджету, зростання ВВП, цсе це дасть змогу прискорити відновлення української економіки.

Задля забезпечення практичного втілення програми Кабмін ухвалив порядок підтвердження частки вітчизняних складових продукції. Так виробник розраховуватиме собівартість товару – окремо імпортних і українських компонентів – і визначатиме частку локалізації за встановленою формулою. До участі в публічних закупівлях буде допущено товари, у яких не менш як 10% внутрішньої складової вироблено на території України.

Результати розрахунків потрібно подати в Мінекономіки разом із заявкою про включення продукції до переліку товарів, що відповідають ступеню локалізації. Міністерство в автоматичному режимі перевіряє арифметичну коректність наданих калькуляцій та вносить товар до реєстру. Після цього виробник набуває можливість брати участь у громадських закупівлях.

Постачальник продукції після перемоги на аукціоні зобов’язаний надати замовнику розрахунки рівня локалізації на поставлений товар чи партію товару.

Зазначається, що серед видів продукції, на які поширюються згадані вимоги, – автомобілі швидкої допомоги, пожежні автомобілі, електробуси, окремі деталі, такі як двигуни, турбіни, насоси і компресори.

Вимоги не поширюються на продукцію країн, з якими Україна підписала угоди про вільну торгівлю, а також товари учасників Угоди про державні закупівлі. Це, зокрема, країни ЄС, Японія, США, Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Канада та ін.

Нагадаємо, торік Рада ухвалила закон про локалізацію машинобудування.