Здоров’я

Кардіологи розповіли, чому небезпечно прибирати сніг вручну

Навіть така звична і проста для багатьох річ, як прибирання снігу у дворі власного будинку, може обернутися бідою — серцевим нападом або раптовою зупинкою серця (навіть у тих, хто не підозрює про наявність у себе серцево-судинних захворювань). Про це попереджають лікарі з Американської кардіологічної асоціації та дослідники з Оклендського університету (Нова Зеландія), інформує Ukr.Media.

«Ручне прибирання снігу — дуже трудомістке заняття саме по собі, але під час нього на людину діють ще й низькі температури, які підвищують кров’яний тиск і одночасно звужують коронарні артерії. Ідеальне поєднання для гострих серцевих нападів», — каже професор медицини з Оклендського університету Баррі Франклін.

В одному з досліджень вчені виявили, що всього після двох хвилин чищення снігу вручну частота серцевих скорочень учасників перевищила верхню межу, встановлену для стрес-тесту серцево-судинної системи (тест з велотренажером). Такий стан особливо небезпечний для людей, які знаходяться в групі ризику розвитку серцево-судинних захворювань, а також тих, у кого вже є хвороби серця.

«Прибирання снігу вручну особливо сильно впливає на людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, курять, страждають діабетом або ожирінням, мають високий рівень холестерину і гіпертонію. Також воно небезпечне для тих, хто нещодавно переніс серцевий напад, інсульт, операцію з шунтування або коронарну ангіопластику», — пояснив професор Франклін.

Лікарі радять по можливості використовувати для чищення снігу снігоприбиральні машини або електричні лопати. Але якщо ви все-таки вирішили прибирати сніг вручну і раптово відчули біль і тиск у грудях, запаморочення і прискорене серцебиття, відразу ж припиніть прибирання і зателефонуйте в швидку, якщо симптоми не зникнуть за пару хвилин.