ГоловнеЗдоров’я

Картопля при діабеті і хворобах серця: як часто можна вживати овоч

Несподіване дослідження американських вчених.

Картопля — смачний і універсальний продукт, який так люблять багато людей. Її можна їсти вареною і смаженою, додавати в суп, салати, використовувати як гарнір… Тільки ось останнім часом настільки «різнобічний» овоч не особливо шанують: мовляв, картопля занадто калорійна, постраждають фігура, серце, судини, печінка. Чи так це насправді? Невже картоплю і правда краще виключити з раціону?

Насправді — ні, кажуть вчені з Бостонського університету. Картопля — це хороший і корисний продукт, який точно не зруйнує ваш організм (звичайно, якщо ним не зловживати), інформує Ukr.Media.

Експерти провели дослідження. В експерименті взяли участь 2 523 людини у віці 30 років і старше. Вчені спостерігали за випробовуваними не одне десятиліття: перші дані про їх харчові звички були отримані ще в 1971 році.

Що стосується способу приготування, то:

36 % випробовуваних найчастіше їли печену картоплю,
28 % — смажену,
14 % — пюре,
9 % — варену,

а всі інші готували картоплю різними способами приблизно в однакових пропорціях.
Дослідники ретельно вивчили медичні карти всіх випробовуваних, після чого дійшли висновку: ні біла, ні солодка картопля (батат) не вплинули на стан здоров’я учасників експерименту. Враховуючи, що всі вони любили цей продукт — в середньому, кожна людина їла картоплю від 3 до 5 разів на тиждень.

Вчені не виявили зв’язку між цим овочем і розвитком гіпертонії, цукрового діабету 2 типу, а також підвищеним рівнем тригліцеридів в крові (це частинки жиру, рівень вмісту яких підвищується при таких станах, як неконтрольований діабет і ожиріння).

Виходить, що якщо у людини немає медичних протипоказань, то вона може їсти картоплю кілька разів на тиждень і не переживати, що це спровокує проблеми з серцем і судинами. Крім того, можна їсти і смажену картоплю, яку всі вважають найбільш шкідливою. Тільки є пара важливий умов: вона не повинна поєднуватися з червоним м’ясом, а людина повинна бути фізично активною.

«Картопля — це овоч, який містить якісні вуглеводи і клітковину. Одна середня картоплина — хороше джерело калію, електроліту, який допомагає м’язам, серцево-судинної і нервової систем», — повідомила доктор Блатнер.

Крім того, картопля містить вітамін C, який діє як антиоксидант, допомагаючи запобігти пошкодженню клітин.

Щоб картопля приносила користь, поєднуйте її з кисломолочним сиром, іншими овочами, авокадо, сметаною. І не забувайте про зелень і приправи: вони не тільки допоможуть урізноманітнити страву, але ще і принесуть користь здоров’ю.

Навіть якщо ви дуже любите картоплю, то вживати її кожен день все ж не варто. Не існує правильних або неправильних продуктів. Існує поняття «помірності» і більш здорові способи приготування їжі.