ГоловнеСвіт

Країни Балтії пропонують ЄС нові санкції проти РФ

Влада країн Балтії запропонувала у новому пакеті санкцій проти РФ запровадити нові обмеження у торгівлі, енергетиці й банківській системі. Про це міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу розповів в інтерв’ю виданню Die Welt, опублікованому.

Він зазначив, що конкретні пропозиції щодо восьмого пакета санкцій були направлені до Європейської комісії.

За словами Рейнсалу, йдеться про енергетику, торгівлю, подальші обмеження на систему Swift і включення ще більшої кількості людей та установ до санкційного списку.

«Санкції поки що працюють, але їх недостатньо. Нам потрібно ще більше підняти ціну для Росії до настання зими, щоб ця війна швидше закінчилася. Нам також необхідно поставити більше зброї в Україну. Естонія надає Україні найбільший обсяг допомоги зброєю на душу населення. Звісно, ми будемо раді, якщо інші країни наслідуватимуть цей приклад», – заявив міністр.

Він також закликав Євросоюз запровадити візові обмеження для росіян.

«Ми проти геноциду. Але саме це росіяни зараз роблять в Україні. Те, що для громадян держави-агресора немає обмежень на в’їзд, що вони можуть продовжувати їздити до нас у відпустку, займатися шопінгом чи оминати санкції, є морально неприйнятним», – заявив Рейнсал.

Міністр також посилався на міркування безпеки, заявивши про загрозу шпигунства.

«У Європі йде війна, і ми часто не знаємо, хто до нас приїжджає. Ми можемо не бути учасниками війни, але Росія бачить у нас противників. Ми можемо стати об’єктом шпигунства і саботажу», – сказав міністр і наголосив на необхідності цьому запобігти.

Раніше повідомлялося, що експорт російського вугілля по морю зупинився. Російські експортери вугілля шукають інші варіанти для постачання, але вони будуть дорогими і вимагатимуть часу для реалізації.