ГоловнеСоціум

Країни G7 мають намір виділити Україні $18,4 млрд.

Країни Групи семи (G7) ухвалили рішення про надання фінансової допомоги Україні у розмірі $18,4 млрд. Про це 19 травня повідомило агентство Reuters з посиланням на проект підсумкової заяви міністрів фінансів та голів ЦБ «сімки».

«Ми мобілізували $18,4 млрд бюджетної підтримки, у тому числі $9,2 млрд недавніх зобов’язань, напередодні зустрічі у Петерсберзі, щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування та продовжувати забезпечувати надання основних послуг українському народу», — наголошується у документі.

При цьому вказується, що $3,4 млрд буде надано з боку Європейського банку реконструкції та розвитку і міжнародної фінансової корпорації, що входить до структури Світового банку. Ще €9 млрд надійдуть від Євросоюзу.

Кошти будуть виділені у вигляді трансфертів та кредитів, щоб допомогти Україні задовольнити її нагальні фінансові потреби. Водночас міністри фінансів G7 запевнили, що надаватимуть підтримку Києву як наразі, так і надалі, у міру необхідності.

Своєю чергою, міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер повідомив, що Німеччина надасть Україні фінансову допомогу у розмірі близько €1 млрд. При цьому він пояснив, що йдеться про гранти, які мають бути виплачені з бюджету на 2022 рік без необхідності брати на себе додаткові борги.

Сполучені Штати мають намір виділити $7,5 млрд. Київ запросив допомогу в обсязі близько €5 млрд на місяць протягом трьох місяців — загалом близько €15 млрд. Проте через три місяці може знадобитися додаткова підтримка.

Нагадаємо, під час виступу на сесії за участю міністрів фінансів країн Великої сімки у четвер, 19 травня, прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив фінансові потреби України в умовах війни з Росією.