ГоловнеПолітика

Кулеба: Макрон не привіз конкретних пропозицій

Президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон під час зустрічі у Києві не обговорювали питання позаблокового статусу України. Про це розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба.

«Питання відмови України від євроатлантичних прагнень учора на зустрічі Зеленського та Макрона не порушувалося», — сказав він.

За його словами, президент Франції не привіз до Києва конкретні пропозиції.

«Макрон приїхав з думками, а не з пропозиціями. Сторони, спілкуючись один з одним, намагаються максимально зрозуміти межі допустимих компромісів, щоб вивести ситуацію з глухого кута. Учора було обговорення ідей, але не пропозицій», — сказав Кулеба.

Також він прокоментував слова Макрона про критичність найближчих днів. «Він як політик має свої почуття, але зараз не потрібно категорично прив’язувати до днів, годин, місяців, потрібно поетапно працювати», — сказав міністр.

«Що мене вразило в Макроні, то це те, наскільки глибоко він розібрався в нюансах роботи ТКГ, і що потрібно зробити, щоб розблокувати роботу в ній», — додав Кулеба.

Також міністр назвав базовий сценарій Росії щодо України – змусити Москву знизити напруженість, відвести війська від кордону та з тимчасово окупованих територій, а також розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи.

«Базовий сценарій Росії зараз – навпаки, нагнітання ситуації з метою дестабілізації України. Тобто, для них ідеально — це дестабілізувати ситуацію в Україні, не вдаючись до збройної сили знову, а лише погрожуючи її застосуванням проти України», – зазначив Кулеба.