ГоловнеПолітика

Кулеба закликав світ не боятися «розвалу» РФ

Світ не повалиться від того, що Росія розвалюється. Тому світовій спільноті не варто побоюватися, що розпад країни-агресора буде. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба інтерв’ю The Wall Street Journal.

«Я закликаю світ не боятися того, що Росія розвалюється. Якщо колеса історії пішли в рух, жодна людина не змінить цього», – наголосив політик.

Він зазначив, що побоювання із приводу «безпеки Росії» нагадали йому так звану промову «Котлета по-київськи».

«Замість того, щоб думати про те, як допомогти Росії вижити і стати нормальним членом світової спільноти, настав час визнати той факт, що ця Росія не може бути нормальним членом вітової спільноти. Я не думаю, що світ впаде, якщо Росія розвалиться. Але народ Росії розвалить свою країну, як це сталося з Російською імперією 1917 року», – вважає голова МЗС України.

«Котлета по-київськи» – жартівлива назва промови президента США Джорджа Буша-старшого, яка була виголошена 1 серпня 1991 року у Києві.

Тодішній американський лідер застерігав українців від «самовбивчого націоналізму» та закликав зберегти СРСР, а також відмовитися від прагнення незалежності від Москви.

Його промова обурила українських націоналістів та американських консерваторів настільки, що редактор газети The New York Times Вільям Сафір назвав її «котлетою по-київськи». (Chicken Kiev speech – буквально «курка по-київськи», крім того chicken перекладається як «боягуз». – Ред.). Журналіст звинуватив американського президента у колосальному прорахунку.