ГоловнеСвіт

Латвія розірве договір з Білоруссю про прикордонне співробітництво

Влада Латвії ухвалила рішення достроково розірвати угоду з Білоруссю про прикордонне співробітництво. Про це повідомляє Delfi.

«До порядку денного засідання уряду 30 серпня включено питання про денонсацію або розірвання в односторонньому порядку угоди між урядами Латвії та Білорусі про основні принципи прикордонного співробітництва», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що ця угода була підписана і набула чинності 1998 року. Документ визначає адміністративно-територіальні одиниці Латвії, на які поширюється дія цього договору. Метою угоди було сприяння транскордонному співробітництву між місцевою владою двох країн.

Спочатку договір передбачалося укласти на 10 років, але потім він автоматично продовжувався ще на п’ять років, якщо жодна із сторін не заявляла про бажання його розірвати.

«З огляду на те, що Росія розпочала військове вторгнення в Україну, а Білорусь брала участь у ньому і підтримувала його, розірвання угоди було б частиною контрзаходів зі стримування агресії, вважають влада Латвії… Існуючий п’ятирічний термін дії угоди закінчується 9 липня 2023 року», – пише агентство.

Напередодні у Латвії заявили про зростання кількості нелегалів на кордоні з Білоруссю. У середньому це по 12-15 осіб на день.