ГоловнеПолітика

Лукашенко має постати перед трибуналом — Європарламент

Самопроголошений лідер Білорусі Олександр Лукашенко відповідальний за військові злочини в Україні та має постати перед міжнародним трибуналом. Про це йдеться у резолюції, яку ухвалив Європарламент більшістю голосів у четвер, 24 листопада.

«Європарламент різко засуджує участь уряду Лукашенка у війні Росії проти України. Білоруський режим поділяє з Росією відповідальність за військові злочини в Україні, за які він має нести відповідальність перед міжнародним трибуналом та Міжнародним кримінальним судом», – йдеться у резолюції.

Євродепутати зазначили у резолюції, що Білорусь має бути визнана окупованою або де-факто окупованою територією. Вони закликали до негайного виведення російських військ з Білорусі та України.

Також Європарламент засудив порушення прав людини у Білорусі та закликав звільнити політв’язнів, передусім керівника правозахисного центру Вясна Алеся Бєляцького перед церемонією вручення Нобелівської премії миру.

Нагадаємо, що у четвер, 24 листопада, Лукашенко заявив журналістам, що Україні загрожує «повне знищення» і вона «має зупинитися».

Раніше Лукашенко визнав участь Білорусі у війні та пригрозив Україні відкриттям другого фронту.