ГоловнеПрогрес

На Алясці збільшується кількість озер, що «киплять» метаном

В озерах Аляски, що недавно утворилися, виникли проблеми, якими стурбувалися вчені NASA. Водойми, що виникають через танення вічної мерзлоти, викидають метан в атмосферу, пише Science Alert.

Ці озера, звані термокарстами, настільки наповнені шкідливим для клімату газом, що можна побачити, як він пузириться на поверхні.

Згідно з дослідженням 2021 року, дедалі більше цих озер з’являються через танення вічної мерзлоти на Алясці з підвищенням температури та збільшенням кількості лісових пожеж.

«Експеримент щодо вразливості в арктичних бореалах (ABoVE) вивчає їхній вплив на зміну клімату. Термокарстові озера з’являються, коли вічна мерзлота, земля, яка повинна залишатися замороженою протягом усього року, починає танути. Коли це відбувається, масивні брили льоду, що вклинилися в землю, також тануть, внаслідок чого земля зміщується на кілька футів. Кілька років тому земля була приблизно на три метри вище, і це був ялиновий ліс», — сказала Кеті Волтер Ентоні, еколог з Університету Аляски у Фербенксі, описуючи термокарст під назвою озеро Біг Трейл.

За її словами, у Біг-Трейл-Лейк це схоже на те, коли вперше відкриваються дверцята морозильної камери.

«Коли вони розкладають його, вони вивергають газ метан», — зазначила вона, додавши, що, наприклад, в Арктиці мільйони озер, але більшості з них тисячі років, і вони вже не виділяють багато газу.

Тільки нові озера, такі як Велике Трейл, що з’явилося менше 50 років тому, виділяють велику кількість газу. А це дуже багато.

Інсайдер раніше повідомляв, що цей тип озер виділяє стільки метану, що їх легко підпалити після швидкого удару по льоду. Незважаючи на те, що двоокис вуглецю (CO 2 ) залишається основною довгостроковою причиною кліматичної кризи, витік метану став гострою проблемою для допомоги у боротьбі зі зміною клімату в короткостроковій перспективі.

Метан є парниковим газом, а це означає, що він утримує тепло, що випромінюється землею, у пастці атмосфери, замість того, щоб дати Землі охолонути.

«Скорочення викидів метану — важливий інструмент, який ми можемо використовувати прямо зараз, щоб зменшити наслідки зміни клімату в найближчій перспективі та швидко знизити швидкість потепління», — заявив голова NOAA Рік Спінрад.