ГоловнеСоціум

На годину назад: Україна переходить на «зимовий» час

У ніч на неділю, 30 жовтня, Україна вкотре перейде на «зимовий» час. Стрілки годинника необхідно перевести на годину назад о четвертій годині ранку.

Щорічне переведення годинника на літній та зимовий час регламентується постановою уряду №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року з «з метою економії енергії».

Стрілки годинника слід перевести самостійно, а в комп’ютерах, планшетах і телефонах час переводиться автоматично.

На квитках на потяги, що відправляються 30 жовтня 2022 року, вказано вже зимовий час – з урахуванням після переведення годинників, повідомляє Укрзалізниця.

«Переводимо стрілки. Разом з усією країною переходимо на зимовий час: 30 жовтня о 04:00 за київським часом стрілки годинника переводимо на годину назад. Час відправлення та прибуття поїздів у квитках 30 жовтня вказується вже з урахуванням переведення стрілок годинника», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 26 березня 2019 року Європейський парламент проголосував за відміну сезонного переведення годинників починаючи з 2021 року.

У 2011 році в Україні було прийнято постанову про відміну переходу на літній час, але пізніше її скасували. Після цього кілька разів знову порушувалося питання про відмову від переведення стрілок годинника. Законопроект про це навіть ухвалили за основу, але для остаточного ухвалення 19 березня 2021 року голосів не вистачило.

Раніше повідомлялося, що окупаційна влада закликала українців на захоплених територіях не переходити на зимовий час.