Соціум

На Полтавщині археологи виявили 40 скіфських об’єктів

Співробітники Історико-культурного заповідника Більськ під час робіт на території Котелевської громади Полтавщини виявили сорок археологічних об’єктів, що належали скіфам. Про це повідомляє Укрінформ.

За словами директора заповідника Ігоря Короста, у ході масштабних рятувальних археологічних робіт на поселенні Котельва II досліджено площу понад 360 кв. кар’єру, що діяла на цій території у минулі роки.

«Переважна кількість археологічного матеріалу датується скіфським часом, з хронологічними межами кінця VI — першої половини V століття до нової ери. Цікаво, що в розкопі були знайдені уламки античної кераміки (центри виробництва — Клазомен, Хіос, Фасос, Абдер). Трапилося також кілька фрагментів грецького столового посуду (з Аттики та Ольвії)», — зазначив керівник ІКЗ.

Наразі роботи з видобутку піску на кар’єрі припинено, а саму пам’ятку занесено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Нагадаємо, минулого року археологи проводили розкопки у місті Городок Хмельницької області та виявили там скіфське поселення із залишками зруйнованого кам’яного замку.