ГоловнеСвіт

НАТО має забезпечити ефективність переданої Києву зброї – Столтенберг

Україна поставляє багато сучасних систем озброєння, але необхідно продовжувати обговорення щодо додаткових систем. Разом з цим важливо забезпечити ефективну роботу всієї поставленої зброї. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час дискусії на Берлінському безпековому форумі.

Він також нагадав, що хоч НАТО і не є стороною військового конфлікту, який розв’язала Росія проти України, але Альянс підтримує право українського народу на самозахист, визначений у Хартії ООН.

«Путін зробив дві великі стратегічні помилки, коли увірвався в Україну: по-перше, він недооцінив Україну, мужність і відданість ЗСУ, політичного керівництва і народу; по-друге, він недооцінив НАТО та її партнерів у їхній рішучості підтримати Україну», – наголосив Столтенберг.

Hаніше Німеччина запропонувала Польщі вісім пускових установок Patriot. Але Варшава наполягає на передачі цих систем протиповітряної оборони Україні. Там впевнені, що українські військові зможуть самі обслуговувати їх без втручання НАТО.

Додамо, що глава міноборони Німеччини Кристіне Ламбрехт пообіцяла подати німецькому уряду пропозицію про розгорнення систем ППО Patriot на території України.