ГоловнеПолітика

НАТО посилить присутність у Балтійському морі

НАТО збільшить свою присутність біля кордонів Швеції та в Балтійському морі, доки заявка скандинавської країни на вступ до Північноатлантичного альянсу буде розглядатися. Про це в четвер, 5 травня, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю шведській громадській телекомпанії SVT, повідомляє Голос Америки.

«Я переконаний, що ми знайдемо рішення для задоволення потреб Швеції у безпеці у перехідний період», — сказав Столтенберг.

«З того потенційного моменту, коли Швеція подасть заявку, а НАТО скаже, що хотіло б, щоб Швеція приєдналася (до Альянсу), НАТО матиме зобов’язання бути в змозі гарантувати безпеку Швеції», — сказав генсек НАТО і додав, що це буде включати в себе посилення присутності навколо Швеції та у Балтійському морі.

Напередодні Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила, що США надали Швеції «гарантії безпеки» на період подання заявки, але «не конкретні гарантії безпеки».

Очікується, що Швеція та Фінляндія ухвалять рішення про подання заявки на вступ до НАТО цього місяця.

Раніше Росія попередила Швецію та Фінляндію про «серйозні наслідки» і про те, що вона може розмістити ядерну зброю та гіперзвукові ракети в Калінінграді, якщо Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО.

Нагадаємо, на території Фінляндії розпочалися навчання НАТО Arrow-22.

Раніше МЗС РФ звинуватило НАТО в «опосередкованій війні» та попередило про високу ймовірність розширення зони військових дій за межі України.