ГоловнеСвіт

НАТО посилить присутність у Східній Європі

Північноатлантичний альянс посилить присутність у країнах Східної Європи через дії Росії щодо нарощування військ біля українського кордону. Про це повідомляється на сайті НАТО.

Вказано, що країни Альянсу переводять сили у стан бойової готовності та перекидають додаткові кораблі і винищувачі до країн Східної Європи. Заходи спрямовані на зміцнення союзників на тлі нарощування військової присутності Росії в Україні та біля неї.

«Я вітаю союзників, які надають додаткові сили. НАТО продовжить вживати всіх необхідних заходів для захисту всіх союзників, у тому числі шляхом посилення східної частини Північноатлантичного альянсу. Ми завжди реагуватимемо на будь-яке погіршення нашого безпекового середовища, у тому числі шляхом зміцнення нашої колективної оборони», — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Вказано, що Данія відправляє фрегат у Балтійське море і збирається направити до Литви чотири винищувачі F-16 для підтримки давньої місії НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні.

Своєю чергою, Іспанія відправляє кораблі для приєднання до військово-морських сил НАТО і розглядає можливість відправлення винищувачів до Болгарії.

Франція висловила готовність запровадити до Румунії війська під командуванням НАТО. А Нідерланди з квітня направлять до Болгарії два винищувачі F-35 для підтримки діяльності НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні, а також приведуть один корабель та наземні підрозділи до резерву для сил реагування НАТО.

«Сполучені Штати також чітко дали зрозуміти, що розглядають можливість збільшення своєї військової присутності у східній частині Північноатлантичного альянсу», — повідомляється на сайті НАТО.

Нагадаємо, Росія запропонувала нове рішення щодо України в НАТО. Замість гарантій нерозширення США можуть зобов’язатися не голосувати за нових членів Альянсу, кажуть у РФ.