Соціум

Навіщо запивати каву водою: важливі причини

Випита вода зменшує негативний вплив кави на організм.

Чашка свіжозвареної кави — відмінний спосіб почати ранок. Завдяки високому вмісту кофеїну напій бадьорить, підвищує працездатність і концентрацію та допомагає краще зосередитися на поставлених завданнях. Проте, у кави є й побічні ефекти: вона зневоднює організм, фарбує зубну емаль, а також може викликати різке підвищення артеріального тиску. Щоб убезпечити себе від цих неприємних наслідків, достатньо випивати склянку води разом з кавою. Як це працює і чому це важливо, розповідаємо нижче, інформує Ukr.Media.

Традиція запивати каву охолодженою водою прийшла до нас з країн сходу, де вона існує вже багато століть. Тоді воду пили, у першу чергу, щоб краще відчути смак кави: якщо після кожного ковтка напою «очищати» рецептори за допомогою води, він отримає більш яскраво виражений смак. Зараз будь-який фахівець з харчування буде радити вам запивати каву водою зовсім з інших причин.

По-перше, кофеїн має потужну сечогінну дію, через що сильно зневоднює організм. Це може призвести до значної кількості неприємних наслідків, тому за рівнем рідини у організмі варто стежити особливо уважно. Випиваючи склянку води одразу після кави, ви відновлюєте водний баланс і знижуєте ризик появи зневоднення організму. Пам’ятайте, що ця склянка не повинна бути частиною вашої денної норми рідини, тобто якщо ви п’єте два літри води на день, то з кожною чашкою кави необхідно додавати ще склянку.

По-друге, кава багата на рослинні барвники, які здатні змінювати колір зубної емалі, особливо за умови частого вживання. Тут знову прийде на допомогу вода. Змиваючи залишки кави водою, ми перешкоджаємо протіканню реакції взаємодії кавових кислот і емалі, а також убезпечуємо її від зміни кольору. При цьому, зуби одразу після кави чистити не можна — це може бути небезпечно для здоров’я зубів.

Крім того, кофеїн може різко підвищувати артеріальний тиск, що в цілому неприємно, а для людей, які страждають через гіпертонію, й зовсім може бути небезпечно. Вода розбавляє каву, через що навантаження на серце і судини знижується, а ризик різкого стрибка тиску зменшується майже до нуля.