Соціум

Непрямі сільгоспутрати України від війни оцінюються в $23,3 млрд — експерт

Непрямі втрати у сільському господарстві України через зменшення виробництва, блокади портів та подорожчання виробничих факторів оцінюються у 23,3 мільярда доларів США. Про це повідомляє прес-служба Міністерства агрополітики, цитуючи звіт KSE Institute.

Непрямі втрати через недоотриманий урожай сільськогосподарських культур оцінюються в 9,6 млрд дол. США. Найбільш значуще зниження у прогнозованому врожаї 2022 року відзначається для виробництва пшениці (очікується 33% спад у врожаї 2022 року, порівняно з базовим сценарієм), соняшнику (32%) ячменю (31%), кукурудзи (18%).

У 2022 році очікується на 22% менше урожаю та інших сільськогосподарських культур, що означає додаткові недоотримані доходи у розмірі 3,3 мільярда доларів США.

Спад поголів’я у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на кілька років уперед: загальні втрати тваринницького сектора оцінюються у 682 млн. доларів США.

Втрати через зменшення врожаю багаторічних культур становлять 89 млн. дол. США, втрати врожаю багаторічних насаджень протягом п’яти років становитимуть 222,4 млн доларів США.

Через блокаду портів військово-морськими силами РФ Україна зіткнулася з перенасиченістю внутрішнього ринку експортно-орієнтованої продукції та майже чотириразовим подорожчанням експортної логістики, що призвело до зменшення цін усередині країни на основні експортно-орієнтовані культури більш ніж на 30%. Непрямі втрати виробників від зниження цін на експортно-орієнтовні культури (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник) становлять 11,9 мільярда доларів США.

З початком вторгнення Росії українські сільгоспвиробники зіткнулися із подорожчанням факторів виробництва, зокрема – добрив та палива. Загальні втрати через підвищення виробничих витрат оцінюють у 859 мільйонів доларів США.

«Розрахунки непрямих втрат допомагають зрозуміти не лише масштаб падіння галузі, а й потреби для повноцінного відновлення виробництва. Значна частина недоотриманого доходу була використана для покриття витрат на подальшу посівну кампанію та закупівлю кормів для худоби. Без часткової компенсації втрат фермери в регіонах, що найбільше постраждали від війни, які не зможуть відновити виробництво», — прокоментував розрахунки експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Роман Нейтер.

Раніше повідомлялося, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у телефонній розмові обговорили варіанти розблокування експорту українського зерна.