ГоловнеСвіт

Німеччина перша у світі запустила поїзди на водневому паливі

Європейські країни планують продовжувати перехід на водневі потяги.

У серпні 2022 року в Німеччині почали курсувати п’ять поїздів Coradia iLint на водневому паливі. Незабаром на маршруті Бремерверде — Нижня Саксонія з’являться ще дев’ять, інформує Ukr.Media.

Поїзди на водневому паливі можуть працювати цілий день на одному баку водню та долати відстань до 1 тис. км зі швидкістю до 140 км/год. Такі поїзди викидають в повітря лише пару та воду.

Окрім водневих баків поїзди оснащені літій-іонними акумуляторами для додаткової енергії.

Заправною станцією для водневих поїздів володіє хімічна компанія Linde, вона має 64 баки для зберігання водню, шість компресорів і дві помпи. Перевага водневих поїздів також у тому, що, на відміну від електротранспорту, вони заправляються так само швидко, якби працювали на газі або дизелі.

Крім того, поїзди на водні тихіше, ніж їхні аналоги з двигунами внутрішнього згоряння.

Європейські країни планують продовжувати перехід на водневі потяги. Франкфурт вже замовив 27 поїздів, Франція — 12, а італійська північна Ломбардія — 6.

За даними Statista, 17% усіх парникових газів виробляє транспортна галузь, поступаючись лише енергетичному сектору. Один із способів вирішити цю проблему — використання екологічно чистого палива, зокрема водневого. Транспорт, який працює на водневих паливних елементах, виділяє лише нешкідливу для навколишнього середовища водяну пару.

Серед переваг водню виділяють його відновлюваність, наявність різноманітних та ефективних способів його отримання, можливість зберігати та переміщати як у рідкій, так і у газоподібній формі. Крім того, водневий транспорт може долати великі відстані без дозаправки, а заправляється за короткий проміжок часу.

Серед недоліків палива виділяють дорожнечу, складність транспортування та зберігання, а також вибухонебезпечність при контакті з киснем. Крім цього, найпоширеніший на сьогодні спосіб одержання водню — все ще витяг з природного газу та вугілля, видобуток яких і завдає шкоди навколишньому середовищу.