ГоловнеПолітика

Німеччину закликають передати Україні зброю через «унікальність» ситуації

У Німеччині не вщухають заклики до влади у світлі конфлікту навколо України поставити озброєння Києву. Серед інших такий можливий крок підтримують лауреатки Нобелівської премії з літератури — німецька письменниця Герта Мюллер та Світлана Алексійович. «Особливо німці, з їхньою історією, мають допомогти Україні», — заявила Мюллер в інтерв’ю журналу Der Spiegel. «А що зараз німецькі політики хочуть відправити в Україну? Каски? Та це ж ганьба перед усім світом!» — додала вона.

Алексійович зауважила, що «Україні слід вийти із цього конфлікту переможницею». Такий результат «важливий для демократії» не тільки в Україні, а й у сусідній Білорусі, підкреслила білоруська письменниця, яка живе у ФРН.

Депутат Європарламенту: Шольцу слід бути жорсткішим із Путіним

Тим часом депутат Європарламенту від фракції «зелених» Віола фон Крамон-Таубадель закликала канцлера ФРН Олафа Шольца до жорсткішої позиції щодо президента РФ Володимира Путіна. Лише дебати про можливе постачання зброї з Німеччини для самооборони посилили б переговорну позицію Києва та його європейських партнерів щодо Москви, заявила вона в інтерв’ю медіакомпанії Deutsche Welle 4 лютого. Шольц у середині лютого здійснить візити до Києва та Москви.

Аналогічні заклики на адресу Берліна звучать і за межами Німеччини. Так, сенатор-республіканець Джеймс Ріш закликав ФРН переосмислити свій підхід до конфлікту довкола України. «Я знаю про давню німецьку політику щодо постачання озброєнь, проте ситуація в Україні настільки унікальна, із чим згодні союзники (США. — Ред.) щодо НАТО, що Німеччині слід переглянути свою позицію», — заявив сенатор від штату Айдахо.

Експерт ХДС: Поставка озброєнь може зашкодити переговорам із Москвою

У свою чергу експерт Християнсько-демократичного союзу із зовнішньої політики Норберт Реттген назвав твердження Ріша виправданими, проте нагадав про наявність «вагомих аргументів» на користь позиції ФРН. Постачання Німеччиною озброєнь Україні загрожує знищити можливості для переговорів із Москвою, заявив Реттген агенції dpa. «Це нікому не принесе користі», — наголосив німецький політик.

Федеральний уряд Німеччини, на відміну від влад інших країн НАТО, відмовляється постачати зброю Україні. Позиція Берліна викликає різку критику не лише у Києві, а й у Польщі, балтійських країнах, а також у низці інших держав.

Джерело: DW