ГоловнеПолітика

Нуланд: США працюють з ФРН та ЄС над затримкою запуску Північного потоку-2

США взаємодіють із Німеччиною та Євросоюзом з метою затримати запуск газопроводу Північний потік-2. Про це заступник держсекретаря Сполучених Штатів із політичних справ Вікторія Нуланд повідомила під час брифінгу.

За її словами, Вашингтон зараз працює з Німеччиною та Євросоюзом над тим, щоб уповільнити розгляд ними питання щодо використання газопроводу.

Чинна влада ФРН зробила для цього значні кроки, а також повторно підтвердила досягнуті з попереднім урядом домовленості щодо майбутнього Північного потоку-2 у разі російської агресії щодо України, зазначила Нуланд. За такого стану справ роботу газопроводу буде призупинено, наголосила представниця Держдепартаменту.

Будівництво Північного потоку-2 було закінчено на початку вересня 2021 року. У середині листопада Федеральне агентство з мереж призупинило процедуру сертифікації газопроводу, зазначивши, що вона стане можливою лише після того, як оператор Nord Stream 2 AG, що базується в швейцарському місті Цуг, надасть документи про створення в Німеччині окремої компанії для управління ПП-2.

У Держдепі США пояснили, хто має право приймати рішення про членство в НАТО

Крім того, Нуланд дала оцінку переговорам Заходу та Кремля з питань безпеки. Вона охарактеризувала консультації США і РФ, що відбулися в Женеві, на рівні заступників міністрів закордонних справ як «конструктивні». Водночас заступник держсекретаря Сполучених Штатів не оминула вимоги Кремлем «гарантій безпеки», у тому числі відмови НАТО від розширення на схід та прийому до свого складу України.

Рішення щодо членства в Північноатлантичному альянсі залишаються за країною-заявником та 30 державами-учасницями НАТО. Ніхто більше не має права голосу чи вето за цими рішеннями, зазначила Нуланд.

Представниця Держдепу застерегла Москву від подальшої агресії щодо України. Якщо Росія вторгнеться в сусідню державу або дестабілізує обстановку, Вашингтон разом із союзниками і партнерами готовий ввести штрафні заходи, у тому числі ті, що раніше не використовувалися, які суттєво позначаться на економіці та фінансовій системі РФ, зазначила Нуланд.

Нуланд — про війська РФ на кордоні з Україною

У 2021 році Росія перекинула до анексованого Криму та до кордону з Україною близько 100 тис. військовослужбовців, пояснюючи це навчаннями. Лідери західних країн побоюються, що Москва готується до війни. Росія ж заперечує плани військової операції та звинувачує країни Заходу в озброєнні України та проведенні маневрів поблизу кордонів РФ.

Росіянам слід приділити увагу фінансовій стороні розміщення військ на українському кордоні, вважає заступник держсекретаря США. Розміщення сотень тисяч військовослужбовців, техніки та озброєнь (на кордоні РФ та України. — ред.) вкрай дорого, зазначила вона. «Будь у мене російське громадянство, я б хотіла, щоб ці засоби були спрямовані на охорону здоров’я, освіту або дороги, а не губилися у великому обсязі у створеній кризі», — наголосила заступник голови Держдепартаменту.

Як повідомлялося, Нуланд пообіцяла Росії дуже болючі санкції, які запровадять Штати спільно з європейськими союзниками у разі подальшої російської ескалації конфлікту на кордоні з Україною.

Джерело: DW