Здоров’я

Ось як тіло говорить про те, що ви їсте забагато солодкого

У невеликих кількостях цукор корисний для організму, але перебір з ним веде до безлічі проблем зі здоров’ям і психікою.

Цукор надмірно демонізують, намагаючись позбутися від нього в будь-яких продуктах, однак він важливий для людського організму, якщо їсти його в міру. Інша справа, коли ви починаєте перебільшувати з цукерками, булочками та іншими продуктами, від яких все в роті злипається. В такому випадку ваше тіло може почати сигналізувати про те, що вам варто зменшити кількість цукру в раціоні, а може, навіть повністю прибрати його на час, інформує Ukr.Media.

Ось способи, якими тіло говорить, що ви їсте забагато солодкого.

У вас росте живіт

Людину з «цукровим» ожирінням легко відрізнити від тої яка страждає, наприклад, діабетом та іншими хворобами — по животу. Річ у тім, що високе споживання цукру підвищує рівень інсуліну і призводить до того, що організм перемикається з режиму спалювання жиру на його накопичення. За природою найкращим сховищем для жиру із запасом є живіт. Поступово кількість вісцерального жиру зростає, і погано те, що позбутися від нього складно навіть за допомогою важких фізичних навантажень. Крім того, дослідження доводять, що надмірна кількість вісцерального жиру підвищує ризик діабету, проблем з серцево-судинною системою та інших захворювань.

У вас виникають проблеми з травленням

Звичайний цукор цілком легко засвоюється організмом, якщо він споживається в нормі. При високому споживанні цукру він може викликати здуття живота і діарею. Але куди гірше сучасні дешеві цукри на кшталт кукурудзяних сиропів, які організм не може переробляти ефективно. В результаті такі цукри переміщаються по всій травній системі практично без змін і, досягаючи товстої кишки, служать відмінним живильним середовищем для бактерій. Ті, поїдаючи цукор, викликають здуття живота внаслідок підвищеного газоутворення, що може супроводжуватися спазмами і болем.

Ви відчуваєте себе дратівливими і пригніченими

Вживання великої кількості цукру призводить до того, що вони, потрапляючи в організм, розщеплюються на глюкозу для отримання енергії. Здавалося б, це ж добре, адже так людина повинна відчувати прилив сил, чому тоді вона стає дратівливою і пригніченою?

Річ у тім, що для нейтралізації зайвої глюкози з крові організм виділяє велику кількість інсуліну. Інсуліну стає так багато, що кількість глюкози різко падає, і це змушує організм вивільняти адреналін, кортизол та інші гормони стресу, які змушують тіло посилено виробляти глюкозу. Тобто виникає таке замкнуте коло, де велика кількість глюкози пригнічується інсуліном, що викликає необхідність організму в глюкозі.

Як підсумок, через такі перепади в рівні цукру погіршується емоційна стабільність. Людина стає сумною, дратівливою, може відчувати апатію і навіть депресію.

Виникають проблеми зі сном

У багатьох виникало відчуття втоми, ніби вони зараз впадуть і заснуть, коли з’їдали велику кількість солодкого. Однак уявний глибокий сон є поверхневим і неспокійним. Вся річ у тім, що велика кількість вуглеводів сприяє виробленню ароматичної альфа-амінокислоти триптофану, з якої утворюється мелатонін — гормон, який регулює циркадні ритми і відповідає за засинання. Крім того, пригнічується вироблення нейропептиду орексину, що відповідає за пильність. В результаті і виникає ця нездорова дрімота.

Але чому тоді сон такий поверхневий? Тут винна велика кількість легкодоступною енергії, яку мозок з радістю використовує для своїх завдань. Через це він залишається в фазі швидкого сну довше, ніж у фазі повільного, і працює більше, ніж при нормальному сні.

З’являється карієс

Мабуть, найвідоміший симптом, який переслідує любителів солодкого. Річ у тім, що молекули цукру, з’єднуючись зі слиною, залишаються в порожнині рота і з задоволенням поїдаються бактеріями, що живуть там же. Їх продукти життєдіяльності призводять до наростання нальоту на зубах, який може розчиняти емаль і викликати карієс та інші захворювання зубів і ясен.

До речі, саме тому, що в минулому у бідних людей не було грошей на солодощі, їх зуби довгий час зберігали природну красу і міцність. І навпаки, у багатіїв, які регулярно їли цукерки і випічку, зуби дуже швидко приходили в непридатність, особливо в поєднанні з поганою гігієною порожнини рота.

Виникають висипання на шкірі, прищі і передчасні зморшки

Якщо ви не можете без солодкого, але хочете якомога довше залишатися молодими, вам варто вибрати: продовжувати їсти багато цукру і швидко старіти або зменшити його кількість в раціоні і виглядати свіжо. Проблема цукру в тому, що він сприяє посиленню запальних процесів шкіри, що руйнує колаген і еластин. Це призводить до появи передчасних зморшків і в’ялості шкіри.

Інша проблема — висипання і прищі, які виникають внаслідок того, що печінка не справляється з очищенням крові від великої кількості інсуліну, що вивільняється для нейтралізації глюкози, що так само провокує запалення, в тому числі і на шкірі. Це призводить до дерматиту і, звичайно ж, до закорковування пір і подальшого виникнення прищів. Крім того, поява великої кількості прищів провокують і бактерії, які внаслідок ослабленого захисту шкіри, а також безлімітного доступу до поживних речовин у вигляді цукру швидко розмножуються і так само запалюють шкіру.

Ви відчуваєте постійний голод і залежність від солодкого

За постійний голод відповідальні легкозасвоювані вуглеводи, які організм з радістю переробляє в енергію. Проблема в тому, що через високу швидкість засвоєння цукрів, а також через роботу інсуліну з усунення зайвої глюкози ви досить швидко починаєте відчувати голод, адже організму знову нізвідки брати енергію, і він просто забуває, що у нього є жирові запаси.

А ось залежність викликають гормони, конкретно — дофамін, який вивільняється в якості нагороди за забезпечення мозку енергетично цінним паливом. Коли рівень цукру падає, вливання дофаміну різко припиняються, що призводить до погіршення настрою. Механізм схожий із залежністю від заборонених речовин, коли людина хоче знову і знову отримувати задоволення, проте щоразу через звикання організму потрібно все більша доза.

В вас постійно підвищений кров’яний тиск

Говорячи про їжу, винуватцем підвищеного кров’яного тиску найчастіше називають надмірне вживання солі. Дійсно, багато солі в раціоні шкодить судинам і серцю і порушує багато процесів в організмі. Однак винуватцем може бути і цукор.

Вчені говорять, що велика кількість споживаного цукру знижує рівень оксиду азоту в кровоносних судинах, що викликає їх звуження. Це призводить до підвищення артеріального тиску і погіршення кровообігу.

Ваше мислення стає розмитим

Коли рівень глюкози підвищується, це може вплинути на рівень серотоніну і гамма-аміномасляної кислоти в мозку. Якщо їх кількість збільшується, ви відчуваєте себе не тільки втомленими, але і менш зібраними.

Як тільки рівень глюкози падає, підвищується концентрація адреналіну для вже описаного вище механізму підйому цукру в крові. Це викликає стрес і проблеми з концентрацією. Такі регулярні гойдалки викликають руйнування нейронів, пошкодження нервів і запальні процеси. Ви можете відчути, що пам’ять погіршилася, а міркувати стає складніше.

Їжа стає прісною на смак

Як і у випадку з перебором з сіллю, надмірне вживання цукру призводить до погіршення сприйняття його смаку. І справа тут не в якомусь міфічному вигорянні смакових рецепторів, як вважає більшість, а в банальному звиканні і очікуванні мозком чогось більшого. Надмірно солодкі булочки вже через деякий час після регулярного вживання здаються звичайними, а може, навіть прісними. Легкий спосіб перевірити, що ви їсте дуже багато цукру, — дати страви, які ви вважаєте прісними, іншим людям. Якщо кілька людей сказали, що це занадто солодко, значить, потрібно міняти свій раціон.