ГоловнеПолітика

П’ять безвізів із ЄС, які планувала Україна, вже майже виконані

Протягом трьох років Україна планувала отримати п’ять безвізів із ЄС. Більшість із них уже виконано. Йдеться про угоди у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торгових умов. Про це на своїй сторінці у соцмережі написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Уряд на засіданні затвердив делегацію для переговорів України та ЄС щодо участі у програмі Цифрова Європа.

Глава уряду зазначив, що Цифрова Європа — це масштабний проект на 7,5 млрд євро, який фінансує дослідження та програми у сфері штучного інтелекту, кібербезпеки, цифрових навичок. Участь у програмі, за його словами, прискорить для України отримання цифрового безвізу з ЄС.

«Ми хочемо стати частиною Цифрової Європи, яка відкриє перед нашою країною та громадянами ще більше можливостей для розвитку та реалізації своїх талантів, — наголосив Денис Шмигаль.

Як зазначив прем’єр-міністр, у 2021 році Україна планувала за два-три роки підписати з Європейським Союзом п’ять нових безвізів: угоди у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торгових умов. За словами Глави Уряду, всі ці п’ять «безвізів» майже виконані.

«Україна отримала енергетичний безвіз ще в березні. Ми від’єдналися від енергосистеми Росії та Білорусі і стали частиною європейської енергомережі ENSTO-E. Ми експортуємо електроенергію до Європи. ЄС скасував усі квоти та мита на експорт української продукції. Це десятки мільйонів доларів заощаджених коштів для нашого бізнесу та додаткові можливості виходу на європейські ринки», — наголосив Денис Шмигаль.

Крім того, Україна погодила з ЄС «транспортний безвіз» або Угоду про лібералізацію автомобільних перевезень. Як зазначив прем’єр-міністр, ця угода допоможе вирішити проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення, що існувала роками.

Нагадаємо, уряд України у п’ятницю, 17 червня, ухвалив рішення про припинення дії угоди з Росією про безвізовий режим.