Соціум

Почалася кавунова пора — як не отруїтися?

При всіх його позитивних якостях отруєння кавуном — не рідкість.

Соковитий, солодкий, хрусткий − і питво, і їжа в одному. Все це про кавун. Без нього літо не літо. Найкращі літні дієти — кавунові. Але все ж при всіх його позитивних якостях отруєння кавуном — не рідкість. Особливо якщо ви наїлися його не в кавунову пору.., інформує Ukr.Media.

Кавун — це відмінне джерело вітамінів А і С, а також антиоксиданту лікопіну, який відомий своєю протипухлинною властивістю.

Склад кавуна

У ньому величезна кількість фруктози, яка порушує синтез жирних кислот, що дестабілізує мембрани клітин кишечника, приводячи до запалення.
У нього високий глікемічний індекс (ГІ), що сприяє розвитку метаболічного синдрому.
Лікопіну теж не варто особливо радіти, бо може розвинутися лікопеніння (зміна кольору шкіри). До речі, при термічній обробці кількість лікопіну різко зростає. Лікопін у величезних кількостях міститься в помідорах, а також у всіх червоних і помаранчевих овочах і фруктах.
Надлишок калію призводить до порушення серцевого ритму, зниження тиску, м’язової слабкості.
Так що у великих кількостях кавун не так вже й нешкідливий. А в останні роки збільшилася частота отруєнь кавуном не тільки влітку (в сезон), але і через вживання кавунів не в сезон (зараз в магазинах кавуни продаються навіть взимку). Чому? Тому що крім того складу, що ми розібрали трохи вище, в кавуні також є азот, пестициди, нітрати. Особливо їх багато в ранніх кавунах.

Нітрати під дією ферментів і мікрофлори перетворюються в нітрити, через стінки кишечника всмоктуються в кров і утворюють стійкі сполуки з гемоглобіном — метгемоглобін, і розвивається гіпоксія (анемія).

Нітритні сполуки сприяють накопиченню важких металів в печінці і нирках, порушують всмоктування і проникність в кишці. В результаті ми спостерігаємо всі симптоми отруєння: нудоту, блювоту, діарею до 15 разів на день, слабкість, пітливість, запаморочення, різкий біль в животі, відсутність апетиту, високу температуру. Симптоми отруєння наступають через 2-8 годин.

Перша допомога при отруєнні кавуном:

Промивання шлунка теплою підсоленою водою або слабким розчином марганцівки. Випити велику кількість рідини і викликати блювоту, повторювати, поки не буде виходити чиста вода.
Прийом сорбентів (ентеросгель, біле вугілля, атоксіл і т.д.) для виведення токсичних речовин і попередження їх всмоктування в кровотік. Вони швидко адсорбують токсини і шлаки. Швидко виводять і нейтралізують отрути і нітрати. Приймати тричі на день.
Прийом пробіотиків, бо токсини і нітрати, що потрапили в шлунок і кишечник, негативно діють на нормальну кишкову мікрофлору, і треба допомогти відновити корисні бактерії в кишечнику.
Рясне пиття, не менше 2 л води в день (для дорослої людини), для виведення залишків токсинів і отрут з сечею.
Не забувайте, що кавун − не обов’язковий продукт в раціоні, багатьом він на молекулярному рівні не підходить. Мабуть, ідеально він підходить тільки жителям Північно-Східної Африки, і все.

Але якщо хочеться кавуна, то правильно його вибирайте, не переїдайте. Дорослій людині можна не більше 300 г кавуна на добу, і більше ніяких фруктів і сухофруктів за день.