ГоловнеПолітика

Подоляк: РФ потрібні не переговори, а пауза для перегруповання військ

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Росія пропонує Україні не мирні переговори, а висуває ультиматуми і сподівається на оперативну паузу для перегруповання своїх військ та закріплення на захопленій території. Про це він сказав в інтерв’ю ведучій австрійській газеті Der Standard.

«Те, що пропонує Росія, – це ультиматум. Вони хочуть припинення вогню – але що вони роблять у цей час, так це закріплюються на захопленій ними території. Усі російські офіційні особи, включаючи міністра закордонних справ, говорять не про переговори, а про оперативну паузу для перегруповання та поповнення», — зазначив він.

За словами Подоляка, насправді «немає жодного конфлікту, який потрібно вирішувати, а є вторгнення та анексія території, які мають бути припинені».

Він наголосив, що президент Володимир Зеленський дав чітко зрозуміти, що для України означають мирні переговори: Росія виводить усі свої війська з України, зокрема з Криму.

«Тоді ми зможемо почати обговорювати, що ми думаємо, що вони думають і скільки вони повинні заплатити компенсації. Тоді можна буде говорити про мир після війни», — заявив радник голови ОП.

Відповідаючи на запитання, чи було відновлення Україною контролю над Херсоном військовою перемогою чи результатом домовленостей, Подоляк заявив, що це однозначно була військова перемога.

«Було звільнено близько 50 населених пунктів. Росіяни розуміли, що вони не можуть утримувати цей регіон, що у них немає запасів», — сказав він.

За словами радника голови ОП, після звільнення Херсона Україна «не має жодних підстав та можливостей зупиняти наступ».

«Якщо Україна його зупинить, то Росія використає цей час для підготовки військ, направить ці війська в Україну та зміцнить свої позиції. По-друге, Україна має рухатися вперед у всіх напрямках. Також йде війна на Запоріжжі та Луганщині. Ми маємо продовжувати боротьбу на всіх фронтах», — заявив Подоляк.

Нагадаємо, заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко сказав, що Росія «не сприймає попередні умови для початку переговорів щодо України», у тому числі про необхідність виведення російських військ».

У відповідь представник МЗС Олег Ніколенко заявив, що РФ перебуває не в тій позиції, щоб диктувати свої умови.