ГоловнеПолітика

Подоляк розповів про реальний сценарій закінчення війни з РФ

Ніякі сценарії реального закінчення війни не дієві, крім завдання тактичної військової поразки РФ, навіть якщо це важко і ресурсно дуже затратно. Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, Росія розраховує на те, що Захід втомиться від війни і наполягатиме на мирних домовленостях з територіальними поступками з боку України, проте «будь-яка територіальна поступка сьогодні — безумовне заохочення подальшої агресії».

«Затягування війни, інформаційна втома, нові точки напруги (Тайвань, Косово, Африка), більш тонка інформаційна робота росіян щодо дискредитації будь-якої допомоги Україні (не через свою пропаганду, а через іноземні медіа). І нескінченні спроби деморалізувати наші збройні сили та суспільство, спровокувати панічні настрої або хоча розбудити традиційні внутрішньополітичні хайпи… Все банально, Росія хоче повернути себе до глобального порядку денного як лідер, який «має право щось диктувати», і запропонувати світу кілька варіантів «тимчасового фіналу». Або переговори з їх ультимативними умовами (періодично щодо цього висловлюються різні «російські корисні» типу Шредера). Або війна на виснаження, але без активних поставок Україні РСЗВ та іншої далекобійної артилерії», — зазначив Подоляк.

Як заявив радник глави ОП, «росіяни продовжують блукати у темряві власних ілюзій». Він нагадав, що бліцкригова війна їм не вдалася.

«Виявилося, що вони не мали реальних уявлень про оборонні та мобілізаційні можливості України. Не представляли цих уявлень і наші партнери. Тому зараз росіяни намагаються перевести війну в максимально затяжний формат, щоб пограти у виснаження. Не тільки й не так виснаження України, а, швидше, політичної волі частини західних політичних еліт, бо знову ж у наших партнерів немає розуміння, як довго триватиме війна, скільки ресурсів потрібно витрачати на неї, як саме вона має закінчитися, тому, до речі, окремо підкреслю, що якщо є бажання прискорити фіналізацію — давайте прискоримо формати допомоги. Насамперед, військової», — наголосив Подоляк.

Нагадаємо свою оцінку бойовим діям дав другий президент України Леонід Кучма. На його думку, війна України проти Росії швидко не закінчиться, на її тривалість впливатимуть низка факторів.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що розв’язана Росією війна проти України має три можливі сценарії завершення.