ГоловнеСвіт

Польща підписала угоди про купівлю військової техніки у Південної Кореї

Віце-прем’єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак підписав угоду про південнокорейську зброю для польської армії. Зокрема, йдеться про легкі винищувачі FA-50, танки К2 і самохідні гаубиці К9. Про це повідомило польське інформагентство PAP.

На першому етапі Польща закупить 180 бронемашин. Перші поставки розпочнуться цього року. На другому етапі – понад 800 танків стандарту K2PL та запуск виробництва у Польщі у 2026 році.

Перший етап придбання гаубиць передбачає придбання 48 одиниць озброєння. Частину з них доставлять у Польщу вже цього року, аби заповнити дефіцит обладнання, переданого Україні. У 2024 році мають розпочатися постачання понад 600 гаубиць. З 2026 року гармати почнуть виробляти у Польщі.

Польща також закупить у Південній Кореї 48 легких винищувачів FA-50, перші 12 з яких отримає Польща в середині 2023 року. Літак буде налаштований відповідно до вимог ВПС Польщі та оснащений системою розпізнавання НАТО «свій-чужий» (IFF NATO).

Представник Агентства озброєнь підполковника Кшиштоф Платек зазначив, що вибір цього літака обумовлений «передусім його доступністю та тим, що він може швидко замінити застарілу пострадянську техніку – Су-22 та МіГ-29». Він доповнить винищувачі F-16.

K2 Black Panther — це основний бойовий танк виробництва Huyndai Rotem, що перебуває на озброєнні корейської армії з 2014 року. Озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою з автоматичною підзарядкою і 12,7-мм кулеметом, оснащений системами самооборони, здатними, серед іншого, знищити або «засліпити» випущені в нього снаряди. Танк оснащений дизельним двигуном, він може долати водні перешкоди, заввишки до 4,1 м-коду, важить 55 тонн.

Самохідна гаубиця K9 Thunder виробництва Hanhwa Defense озброєна гарматою 155-мм з дальністю стрільби 40 км. Шасі польської гаубиці Krab виробництва Huta Stanowa Wola походить з цієї машини.

FA-50 — багатоцільовий літак, який може використовуватися для підвищення кваліфікації і як бойова машина, озброєний керованими і некерованими бомбами, ракетами «повітря-повітря» і гарматою. Він розроблений Korea Aerospace Industries у співпраці з Lockheed Martin – виробником F-16 та F-35.

Раніше повідомлялося, що перша партія американських танків Abrams прибула до Польщі.