ГоловнеПолітика

Позиція Китаю вигідна Україні – Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нинішня позиція Китаю для України є набагато вигіднішою, ніж Росії. Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Кому вигідніша нинішня позиція Китаю? Звісно, Україні, а не Росії. Росія хотіла б отримувати набагато більшу участь. Хотіли б ми отримувати від Китаю більше? Авжеж, хотіли б. Але, реально зважуючи на ситуацію, ми розуміємо, що нинішня позиція – це позиція, з якою ми можемо працювати», – сказав Кулеба.

Міністр додав, що така сама ситуація була з Іраном, поки вони по-зрадницьки не вдарили Україні у спину і не поставили у Росію дрони.

«У нас була така ж ситуація, наприклад, з Іраном, поки вони нам зрадницьки не вдарили в спину і не поставили Росії дрони, хоча переконували на всіх рівнях, офіційно, що цього не буде, тому що цього ніколи не буде», – зазначив. він.

Водночас Кулеба попередив, що якщо Китай десь підтримає російську агресію проти України у будь-якій формі, це матиме руйнівний вплив на двосторонні відносини між Україною та Китаєм.

«Якщо Китай десь підтримає російську агресію проти України у будь-якій формі, це матиме руйнівний ефект на наші двосторонні відносини, які на це не заслужили, тому що 30 років у нас були хороші, конструктивні, дружні стосунки, і ми чули завжди одне одного», – пояснив він.

Кулеба вважає, що у відносинах України з Індією та Китаєм не вистачає одного елементу – це регулярного контакту між лідерами.

«Ми пропонуємо ці розмови, але вони з політичних причин поки що утримуються», – пояснив він.

На прохання прокоментувати позицію Індії щодо війни РФ проти України Кулеба відповів, що з нею також можна працювати.

«Позиція Індії – така сама, як і позиція Китаю, з нею можна працювати. У мене, звісно, є питання до закупівлі нафти, але аргумент індусів простий: «Європа купує, чому ми не можемо купувати?» Тобто складно. Але ми бачимо там і позитивну динаміку, наприклад відмова індійського ВПК від співпраці з Росією щодо низки проектів, це серйозні фінансові втрати для російського оборонного комплексу. Політично позиція Індії звучить завжди чітко – що вона за територіальну цілісність України. З того, що ми знаємо про розмови Моді з Путіним, – також питань немає до Моді, він каже правильні речі», – розповів міністр.

Також Кулеба наголосив, що зараз у відносинах з усіма країнами немає нічого важливішого, ніж питання зброї для України.

Раніше у Китаї заявили, що готові працювати з Україною, аби підтримувати динаміку співпраці і продовжувати збагачувати китайсько-українське стратегічне партнерство.