ГоловнеПолітика

ППО союзників знизить загрозу з неба для України – НАТО

Системи протиповітряної оборони, які передають партнери, незабаром підвищать безпеку українців, вважає Столтенберг.

Україна почала успішно реагувати на загрозу з повітря. Допомога від союзників поступово компенсує старі системи і підвищить захист країни. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю програмі Conflict Zone на Deutsche Welle.

«Думаю, зброя, яку ми зараз поставляємо, має величезне значення. Українці вже досягли успіху, збивши багато російських ракет і безпілотників. У майбутньому ситуація зміниться ще більше – зараз активізуються союзники», – розповів він.

Генсек нагадав про недавно передану Німеччиною передову систему IRIS-T, а також обіцянки США та деяких союзників щодо протиповітряних систем і боєприпасів після останньої зустрічі у форматі Рамштайн.

За його словами, надана західними партнерами допомога відіграла значну роль у тому, що РФ так і не спромоглася встановити панування у повітрі над територією України. Це вплинуло на успіх всієї кампанії загалом.

«Це сталося, звісно, передусім через уміння українських військових використовувати старі радянські засоби ППО, які вони вже мали. Союзники НАТО постачали їм боєприпаси для цих систем, а потім почали надавати нові системи. Німецька система зараз демонструє, що Німеччина постачає Україні справді важливі потужності», – зазначив генеральний секретар НАТО.

Столтенберг запевнив, що значення цих систем у майбутньому лише зростатиме.

Нагадаємо, Столтенберг підкреслив, що жодна країна світу не повинна допомагати Росії у її незаконній війні проти України.

Крім того, Столтенберг заявив, що НАТО потрібно збільшити постачання допомоги ЗСУ, щоб забезпечити українців взимку.