ГоловнеПолітика

Прем’єр-міністр Вірменії та зампомічника держсекретаря США обговорили процеси у регіоні Південного Кавказу

Прем’єр-міністр РВ Нікол Пашинян прийняв заступника помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Карен Донфрід.

Прем’єр-міністр відзначив постійний розвиток та розширення вірмено-американських відносин, зазначивши, що візит пані Донфрід є можливістю обговорити питання двостороннього порядку денного. Нікол Пашинян високо оцінив підтримку США ефективного просування демократичних реформ в уряді РВ, додавши, що розвиток демократії є одним із ключових пріоритетів виконавчої влади.

За словами Карен Донфрід, адміністрація США працює над розширенням та зміцненням співпраці з Вірменією у різних сферах, тому підтримку розвитку демократичних інститутів Вірменії буде продовжено.

Співрозмовники зачепили також процеси, що відбуваються в регіоні Південного Кавказу, врегулювання нагірно-карабахського конфлікту, діяльність Комісії з демаркації та безпеки кордонів між Вірменією та Азербайджаном.

Прем’єр-міністр Вірменії наголосив на необхідності адекватної реакції міжнародної спільноти на провокаційні заяви та дії, що підривають регіональну стабільність, мир та стабільність. Водночас Нікол Пашинян наголосив на ключовій ролі США як співголови Мінської групи ОБСЄ у забезпеченні процесу всеосяжного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту в рамках співголови Мінської групи.

Як відомо, другу війну в Карабаху з мовчазної згоди Росії ініціював Азербайджан за активної підтримки Туреччини та бойовиків з Близького Сходу

В результаті, за підсумками бойових дій, Росія, використавши амбіції Азербайджану та Туреччини, досягла розміщення своїх «миротворчих сил» у Карабаху, передавши «пояс безпеки» під контроль Баку.

У пікантній ситуації виявилася як Вірменія, яка фактично вимушено допустила втручання Росії у справи другої вірменської держави – Республіки Арцах, так і Азербайджан, який замість встановлення суверенітету над усім Карабахом вимушено погодився на присутність на своїй території військ ще однієї іноземної держави — РФ. Не без вигоди залишилася і Туреччина, яка ще більше посилила свій вплив на Азербайджан.

Фактично, зображаючий тріумф Ільхам Алієв поставив Азербайджан ще більш залежне становище від Москви і Анкари.

Тим часом Захід, в особі країн співголов США та Франції не влаштовує новий статус-кво, Вашингтон та Париж наполягають на форматі переговорів у рамках МГ ОБСЄ та визначенні міжнародно-визнаного статусу Карабаху для забезпечення довгострокового миру в регіоні.

Президент Алієв вимушено погодився продовжити переговори в рамках МГ ОБСЄ.