ГоловнеЗдоров’я

Прості вправи для мозку, які не дозволять вам деградувати

Виконуйте ці нескладні вправи для розвитку.

Скільки вам років — не важливо, робити зарядку для мозку варто всім, щоб зменшити ризик виникнення хвороби Альцгеймера в більш зрілому віці. Це і захоплююче, і багато часу не забирає, інформує Ukr.Media.

Щоб повноцінно прожити життя, слід постійно розвиватися. Як тільки людина перестає дізнаватися щось нове і тренувати мізки, вона немов застигає в часі: всі дні схожі один на одній, розвивається апатія, сенс існування втрачається. Такий стан може навіть спровокувати ранній розвиток хвороби Альцгеймера. Ніхто не здатний передбачити, чи станеться з ним деменція, чи ні. Цей синдром порушує працездатність головного мозку: людина відчуває проблеми з пам’яттю, мисленням і рухами. Тобто виконання навіть найпростіших дій стає тортурами.

Хвороба Альцгеймера може бути діагностована абсолютно раптово, від недуги не захищений ніхто. Одними з провокаторів найбільш поширеного типу деменції виступають стрес і перевтома. Щоб знизити ризик і продовжити молодість мозку, а ще не деградувати як особистість, виконуйте ці нескладні вправи для розвитку і живіть повноцінним життям.

Пишіть від руки

Проста вправа для мозку — писати іноді від руки.

Сучасні технології — це прекрасно, але не варто забувати, з чого ми всі починали. Відмінною простою вправою для мозку, яка не дозволить вам деградувати або постаріти завчасно, стане лист від руки. Роблячи записи на папері, ви тренуєте пам’ять, підвищуєте здібності до навчання, а ще формулюєте думки без підказок. Не потрібно переписувати цілі твори, досить кілька разів на тиждень записувати думки або ідеї. Це також підвищить вашу уважність і зменшить стрес.

Слухайте класичну музику

Всі знають, що класична музика відмінно впливає на мозок: коли потрібно — розслабить, але також може підвищити концентрацію і збільшити працездатність. Спробуйте як-небудь попрацювати, включивши класику в навушниках, — відразу помітите приплив сил і енергії. Слухати таку музику, до речі, може бути ще приємною і розвиваючою вправою, корисною не тільки малюкам, а й дорослим. Вивчайте мелодії і пробуйте на слух визначити ноти, якщо їх знаєте, або партії музичних інструментів.

Робіть вдома невеликі перестановки

Простий спосіб не дозволити собі деградувати — зробити перестановку в кімнаті.

Ми вміємо орієнтуватися в просторі не тільки через візуальну пам’ять. Наш мозок створює точну копію приміщення в голові, малюючи щось на зразок схеми. За це відповідають нейронні зв’язки, які утворюються в момент запам’ятовування. Їх іноді необхідно стимулювати до оновлення. Найпростіший і захоплюючий спосіб не дозволити собі деградувати — зробити перестановку в кімнаті. Таким чином ви змусите мозок запам’ятовувати зміни в просторі і створювати нові зв’язки, що безпосередньо впливають на ясність розуму.

Постійно читайте

Звичайно, література джерело не тільки корисної та цікавої інформації, але і простий спосіб тримати себе в тонусі. Коли починається деградація людини? Як тільки вона перестає цікавитися навколишнім світом. Від цього мізки з часом «засихають». Щоб не дозволити собі отупіти, постійно щось читайте. Це може бути класична або сучасна література, новинні замітки або статті на професійну тему. Будь-який набір букв, який ваш мозок переводить в зрозумілі слова, а ті в пропозиції, — відмінна вправа для розвитку. До того ж начитаній людині набагато простіше бути цікавим співрозмовником.

Відвідуйте нові місця і ходите незвичними маршрутами

Ще однією приємною вправою для розвитку мозку стане вибір нових маршрутів.

І знову про нейронні зв’язки, які допомагають запам’ятовувати маршрути і не губитися в просторі. Ще однією приємною і простою вправою для тренування мозку стане вибір нових маршрутів. Коли ви постійно ходите одними і тими ж вулицями, повторюєте набір дій або фраз, мозок починає працювати на автопілоті і не в повну силу. Якщо зловживати рутиною, можна швидко отупіти. А нові маршрути не тільки змушують мозок працювати, але і підвищують уважність, адже розглядати щось незвичне завжди цікаво.

Грайте в судоку або розгадуйте кросворди

Або розв’язуйте інші головоломки. Це не тільки захоплююче, але і хороша розминка для мозку, до того ж підвищує ерудицію. Чим ширше кругозір, тим менше ризик застрягти в рутині і почати деградувати. Одна з причин, чому люди тупіють, — нудьга і одноманітність дій. Якщо хоча б кілька разів на тиждень проводити дозвілля в сім’ї або з друзями, ви точно зможете уникнути ранньої деменції. Ще й повеселіться, тому як спілкування піднімає настрій і знижує рівень тривожності і стресу.

Займайтеся йогою або фітнесом

Фізичне навантаження позитивно впливає на роботу головного мозку.

Багато хто може здивуватися, але фізичне навантаження теж позитивно впливає на роботу мозку. Наприклад, активний фітнес через зусилля на тренажерах допомагає позбутися від негативних емоцій, які впливають на загальний стан і працездатність людини. Йога підвищує концентрацію і зміцнює вестибулярний апарат, тому як у багатьох асанах потрібно утримувати рівновагу. Медитація — вірний спосіб розвантажити мізки від зайвої напруги у вигляді стресу.

Тренуйте нюх

Незвичайний і цікавий спосіб розім’яти мізки і не дозволити собі скотитися в деградацію, — розвивати органи чуття. Ми постійно задіємо нюх. Тут все як і з маршрутами: якщо чути одні й ті ж запахи, до них можна швидко звикнути. Краща зарядка — дізнаватися щось нове. Спробуйте змінити улюблені парфуми на незвичний аромат або експериментуйте з приправами в готуванні, щоб страви пахли інакше. Це теж допоможе розвиватися.