ГоловнеПолітика

Рада вирішила посилити кордон з Білоруссю й Росією

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про збільшення до 2 км прикордонної смуги вздовж лінії держкордону з Росією та Білоруссю. Як повідомляє нардеп Ярослав Желєзняк, рішення підтримали 250 депутатів.

Законопроект також визначає порядок залучення підрозділів ЗСУ до посилення охорони державного кордону.

Документ передбачає збільшення до 2 км розміру земель, необхідних для інженерного облаштування кордону з РФ та Білоруссю та на природно-заповідних землях.

Крім того, законопроект пропонує врегулювати порядок та способи залучення військових частин та підрозділів ЗСУ до виконання завдань, пов’язаних з посиленням охорони кордону.

Зокрема, йдеться про можливість створення застав вогневої підтримки, артилерії та авіаційних ланок, відбору біометрики у всіх, хто перетинає держкордон з перевіркою їх на блокпостах та розпізнаванням облич.

Після ухвалення законопроекту в межах двокілометрової зони можуть встановити спеціальний дозвільний прикордонний режим.

Крім того, запропоновані зміни до низки профільних законів дозволять запобігти зловживанням процедурою отримання статусу біженця особами, яким заборонено в’їзд в Україну, або які становлять загрозу прикордонній безпеці країни.

Зазначимо, що сьогодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в Україні створюються «якісь чи то полки, чи то батальйони для повалення не тільки влади» в його країні.

При цьому раніше Лукашенко заявив про небажання воювати проти України та закликав усіх «утихомиритися». Він переконаний, що з Росією воює весь блок НАТО і США, а не Україна.