АналітикаГоловне

Рамштайн-6: жорстка відповідь на зміну військової тактики Росії

Аби закрити небо над Україною, міністри оборони країн-партнерів під час Рамштайну-6 ухвалили надання нам сучасних систем ППО та ПРО. Проте актуальним залишається й забезпечення зброєю українського контрнаступу.

ППО: швидко, але без ілюзій

У Брюсселі 12 жовтня відбулася зустріч Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн-6) під егідою США. Засідання було сплановано терміново, після масштабного ракетного удару російських окупантів по мирних українських містах. Нагадаємо, для удару по критичній інфраструктурі України та цивільних об’єктах (як то скляний «міст Кличка» та дитяча площадка у середмісті Києва) Росія використала 84 крилаті ракети та 24 безпілотники, витративши на це від 400 до 700 млн доларів, вбивши 19 та поранивши 105 українців. Українській ППО вдалося збити 56 ворожих цілей.

Ще напередодні Рамштайну-6 у матеріалі The Washington Post, присвяченому цій зустрічі, мовилось: через загрозу нових масованих атак Росії українська влада закликає Захід прискорити передачу Україні протиповітряних систем оборони. Цю інформацію підтвердив і радник голови Офісу президента Михайло Подоляк: «Світ вперше у прямому ефірі побачив масштабний, масований, цілеспрямований і запланований каскадний удар по цивільній інфраструктурі, по центрам великих мирних міст, по людях, що йдуть на роботу. Це було зроблено умисно. Тому я вважаю, що на Рамштайні ми отримаємо суттєве прискорення передачі нам систем ППО-ПРО. Про це вже прямо наші партнери говорять».

13 жовтня міністр оборони України Олексій Резніков, коментуючи хід зустрічей у форматі Рамштайн та з міністрами оборони країн-членів НАТО, заявив: терміни постачання засобів протиповітряної оборони, щоб закрити небо України, визначені. За його словами, ППО будуть у нас вже наступного місяця.

«Головне, що політичне рішення ухвалено. Далі буде відпрацювання… Я за те, щоб наші очікування були виправдані — завтра небо не буде закрито… Це дорогі системи, складні, для яких треба вчитися — це щоб не було ілюзій, що завтра все зміниться», — уточнив він.

При цьому О. Резніков констатував, що «жодна система ППО у світі не гарантує 100% захисту». Проблема України в тому, що у нас дуже велика територія, а російські ракети летять звідусюди.

«На 100% небо закрити не можна — це щоб не було ілюзій. Питання лише у відсотках можливого ураження — сьогодні наші славні ППО збивають системно до 50% усіх загроз існуючими ресурсами. Тому якщо ми доведемо до 60%-70%-80% — це буде чудово, це перше. Друге — коротка дальність, середня і дальня — 40-80-200 км — приблизно так діляться ці системи. І вони можуть бути різними: ЗРК — це теж система ППО, навіть Стінгери — це ППО. Нам треба дивитися, де у нас існують прогалини, такі як об’єкти критичної інфраструктури», — пояснив міністр.

Дійсно, експерти підтверджують, що система ППО складається, так би мовити, з трьох «шарів»: це певні ракетно-зенітні установки, здатні збивати цілі на не дуже великій висоті та незначній дистанції (використовуються для боротьби з безпілотниками та іншими малими літальними апаратами); інші, здатні вражати ракети середньої дальності; а також пристрої, що збивають навіть великі балістичні ракети. На зустрічі Рамштайн-6 йшла мова про те, аби забезпечити Україну всіма трьома рівнями ППО.

Проте під час фінальної прес-конференції Рамштайну-6 голова Пентагону повідомив, що оголосити точні строки поставок сучасних систем ППО Україні поки неможливо, адже їх ще треба виготовити. Однак і США, і країни НАТО перевели свій оборонний комплекс у режим посиленого виробництва для того, аби забезпечити й свої внутрішні потреби, і допомогти Україні, надаючи летальні й нелетальні озброєння.

Посиленням української системи ППО західні партнери опікувалися й раніше: 11 жовтня видання Spiegel із посиланням на власні джерела повідомило, що Україна отримала першу систему ППО IRIS-T SLM від Німеччини. Потім її підтвердив О. Резніков, оголосивши «нову еру в українській протиповітряній обороні». Він також додав, що американські ППО NASAMS — вже на шляху до України.

Наземна система IRIS-T SLM вважається однією з найдосконаліших систем ППО, котрих немає поки навіть на озброєнні у самого Бундесверу.

«Нажаль, буде лише одна батарея, бо промисловість поки що не виготовила ні ракет, ні самих комплексів. Комплекс — хороший, потужний. Має добрий радар, хороші ракети. Одна пускова установка має контейнери для одразу восьми ракет. Може працювати на дальності 40 кілометрів до цілі — це приблизно діапазон Бук-М1. Ця система є мобільною, може швидко розгортатися, швидко відстрілятися і змінити позицію. Це дуже ефективний комплекс в нинішніх умовах», — сказав в ефірі телемарафону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Проте, за його словами, нам потрібна «на вчора чи на позавчора не одна така установка».

Контрнаступ: відкладати — не можна

Україні через російську ракетну атаку прийшлося дещо змінити список потрібних нам озброєнь, та призупиняти контрнаступ зараз не варто: адже, за даними британської розвідки, сили російської армії — на межі виснаження.

Як повідомляє The Guardian, керівник Центру урядового зв’язку Великобританії (GCHQ) Джеремі Флемінг стверджує, що у росіян закінчуються боєприпаси. На думку Флемінга, «до неминучої військової перемоги Росії, про яку говорила їхня пропагандистська машина, далеко». І ясно, що сміливі дії України на полі бою і в кіберпросторі переламали ситуацію. До того ж, Путін використав «стратегію з високими ставками, яка призводить до стратегічних помилок у судженнях», тому «через невеликий ефективний виклик всередині його рішення виявилися помилковими».

Генерал-майор ЗСУ у запасі Віктор Ягун вважає, що зміною тактики ведення війни Путін добивається «перемовин зі Сполученими Штатами на власних умовах «. Проте США мають твердий намір не вести з РФ «перемовин про Україну без України» та не припиняти військову і економічну допомогу нашій країні.

За словами В. Ягуна, аби подолати російську ракетну загрозу, крім сучасних систем ППО та ПРО у пакеті допомоги Заходу для України мають бути й новітні літаки.

При цьому міністр оборони України О. Резніков підкреслив: Пентагон на зустрічі Рамштайн-6 «скерував усім публічний сигнал, що починаємо працювати, щоб максимально прискорити допомогу Україні».

«Протягом двох тижнів у нас буде розуміння, приблизно хто і що дає нам — хтось дає нам ракети і так далі — зараз вони вивчають. Наступний місяць дасть нам відповідь на це питання — коли, скільки і як», — уточнив він.

Ірина Носальська

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net