Політика

Резніков про Чонгар: Буде розслідування

Питання замінування та розмінування об’єктів належить до компетенції військового, а не цивільного керівництва. Після перемоги України у війні буде проведено розслідування щодо ситуації з мостом у Чонгарі, заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю УП.

«Це питання обговорювалося на засіданні профільного парламентського комітету. Я був на ньому разом з генералом (Валерієм) Залужним, нашим головнокомандувачем та начальником Генерального штабу генералом (Сергієм) Шапталою. Наші військові дали наступне пояснення, що після перемоги буде проведено відповідне розслідування. І в разі встановлення фактів, що кимось із військових чи представників інших сил сектору безпеки та оборони було скоєно злочин, вони точно будуть притягнуті до відповідальності», — наголосив глава Міноборони.

Наразі стоїть завдання перемогти у війні і лише потім шукати винних у розмінуванні Чонгара та інших мостів на кримських перешийках.

«Це питання військових, і вони самі зацікавлені у проведенні такого розслідування. І факти всі сьогодні збираються, фіксуються, у тому числі Службою безпеки, контррозвідкою. Ще раз повторюю: мала місце диверсія, чи мало місце шпигунство, мала місце провокація, чи безглузда недбалість когось — це точно не до цивільної частини влади, це питання до управління сектору безпеки та оборони. Тобто людей у ​​погонах, які відповідали за цей напрямок», — зазначив Резніков.

При цьому міністр із посиланням на військових зазначив, що підрив мосту не зупинив би наступ ворога.

«Там ще десять проходів є з Криму сушею, а не мостами! І тому підрив мосту не вплинув би на можливість росіян просунутися в цьому напрямку. Це відповідально сказав один із військових генералів, який зараз перебуває в політичній опозиції, я від нього це вперше почув», — додав глава Міноборони.

Раніше у мережі з’явилася інформація, що російські війська у перші дні повномасштабного вторгнення швидко окупували Херсонську область, бо українська сторона розмінувала адмінкордон із Кримом перед початком війни.

У Генштабі на це заявили, що «міст був замінований», проте ЗСУ довелося протистояти силам противника, що перевершують їхні у 15 разів.

Нагадаємо, Резніков назвав «головну помилку» РФ під час вторгнення в Україну. Росіяни пішли у наступ 24 лютого, не сформувавши ударних угруповань. Саме це дозволило ЗСУ руйнувати їхні логістичні ланцюжки.