ГоловнеПолітика

Резніков: ЗСУ «пройшли випробування» західною зброєю і потребують більше постачань

Україна ефективно використовує далекобійні артилерійські системи, отримані від США, і потребує додаткових постачань озброєння, зокрема броньованих машин та безпілотників, про це міністр оборони Олексій Резніков сказав в інтерв‘ю The Wall Street Journal.

Він зазначив, що Україні, аби повернути території, загарбані росією після 24 лютого, потрібна зброя більшої дальності, оскільки боротьба переважно перейшла на рівень артилерійських боїв.

«Нам необхідно оновити наші військові підрозділи, провести заміну, бо в нас теж багато втрат, — сказав він. — Ми чекаємо більше броньованої техніки, більше зброї від наших партнерів. Нам потрібно перебудувати деякі напрямки, оновити наші укріплення й виробити нову оперативну стратегію».

Міністр підкреслив, що високомобільні артилерійські ракетні системи M142, пускові установки великої дальності HIMARS “змінили правила гри». Але «нам потрібно більше, і нам це потрібно швидко», додав він.

Українські військові мали довести західним партнерам, що можуть ефективно використовувати надану зброю, сказав Резніков. Знищення російських кораблів та командних пунктів показало, що ЗСУ «пройшли випробування».

«Росіяни використовують свої РСЗВ, які можуть вести обстріл до 120 км, — зазначив Резніков. — Отже, нам потрібно щось трохи довше: 150 км».

Він також зауважив, що безпілотні літальні апарати постійно глушаться росією і не мають відповідного програмного забезпечення для виконання складніших завдань.

Резніков назвав бої біля Харкова проблемою для України, оскільки його розташування поруч з кордоном дає рф змогу обстрілювати цей район зі своєї території.

«Наші протиракетні системи можуть уражати їхні балістичні та крилаті ракети — це не 100%, але ми можемо їх перехоплювати. Проте ми не можемо закрити небо від їхніх РСЗВ», — додав міністр оборони.

Як повідомлялось, у Генеральному штабі Збройних сил України подякували США за рішення надати Україні ще чотири артилерійські ракетні системи HIMARS.