Соціум

РФ шукає аналоги деталей для бойових літаків – ГУР

Підприємства оборонно-промислового комплексу Росії намагаються знайти аналоги до сотень комплектуючих для своїх літаків. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони.

Зазначається, що ГУР отримало матеріали службового листування від 20 червня між командуванням 8-ї авіаційної дивізії особливого призначення (Чкаловський, Московська область РФ) з керівництвом підприємств ОПК, які здійснюють виробництво, ремонт і обслуговування літаків серії Ан, Іл, Ту різних типів і різного призначення.

Командування дивізії висловило стурбованість відсутністю імпортних комплектуючих для ремонту й обслуговування літаків. Як вихід із ситуації було запропоновано відпрацювати на базі одного з підприємств можливість імпортозаміщення окремо за кожним типом літаків:

Іл-96-400vvip – 114 найменувань імпортних комплектуючих виробництва Німеччини, Франції, США, Великої Британії, України, Нідерландів;
Іл-62 – вісім найменувань імпортних комплектуючих виробництва США;
Іл-76МД – шість найменувань імпортних комплектуючих виробництва США, України;
Іл-18 – одне найменування імпортного комплектуючого виробництва України;
Ту-214 – 71 найменування імпортних комплектуючих виробництва Франції, США, Великої Британії, України, Китаю, Японії, Чехії, Нідерландів, Німеччини;
Ту-154 – 39 найменувань імпортних комплектуючих виробництва Франції, США, Великої Британії, України;
Ту-134 – дев’ять найменувань імпортних комплектуючих виробництва США, України.

«Серед комплектуючих і систем, які перестали постачатися в РФ після запровадження санкцій, – системи посадки за маяками, детектори диму, метеолокатори, системи радіолокації, навігаційні системи, і навіть кавоварки з мікрохвильовками», – уточнили в ГУР.

Раніше повідомлялося, що з 2014 року Росія витратила на заміщення оборонного імпорту з України близько 2,5 мільярда доларів за поточним курсом.