ГоловнеСвіт

Російські дипломати шпигунили в Нідерландах для РФ

Колишні працівники російського посольства, яких було вислано з Нідерландів навесні, працювали на російську розвідку та займалися контршпигунством. Про це пише видання NOS.

Як повідомляє видання, вісім із висланих росіян працювали на Службу зовнішньої розвідки Росії, а решта працювала на головне управління генерального штабу російського Міноборони РФ. У Нідерландах вони обіймали лише формальні посади.

Як встановили західні спецслужби, одним із ключових шпигунів РФ у Нідерландах був 52-річний Сергій П’ятницький, який керував шифруванням інформації у посольстві Росії.

Інші дипломати займалися шпигунством або вербували спільників серед нідерландської розвідки та контррозвідки.

«Двоє з них збирали інформацію про комп’ютерні чіпи для армії Росії», йдеться в повідомленні.

Нідерландська розвідка знала про перебування російських шпигунів під прикриттям дипломатів, але ніяк не реагувала, тому що це призвело б до висилки дипломатів Нідерландів з Росії.

«Принаймні три з них залишилися працювати в посольстві для негласної взаємодії Амстердама і Москви», — повідомили у виданні.

Зазначимо, раніше видання Der Spiegel підготувало матеріал про те, як російські шпигуни стежили за навчанням українських бійців у Німеччині.

Крім того, РФ планувала влаштувати стажером власного шпигуна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, проте його впіймали.