ГоловнеПолітика

Росія вже програла війну — Блінкен

Після чотирьох місяців повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України вона програла цю війну. Про це у п’ятницю, 26 червня, під час брифінгу заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Українці обороняються з неймовірною відвагою, а Росія вже програла. Метою Путіна, як він сам казав, було знищення України як незалежної та суверенної країни. Ця мета зазнала невдачі», — сказав він.

Він наголосив, що суверенна та незалежна Україна існуватиме довше, ніж житиме Путін, а РФ попри незначні успіхи на Донбасі зазнала значних втрат.

«За даними нашої розвідки, війська РФ страждають від низького бойового духу, високого рівня смертності, проблем з технікою та керівництвом, яке відмовляється повідомляти їм про реальний стан справ на полі бою», — сказав Блінкен.

Блінкен додав, що Росія, незважаючи на досягнення певних успіхів на Донбасі, далека від вирішальної перемоги, а досягнення, які вона вже має, коштували їй надзвичайно високої ціни.

«За повідомленнями, з початку вторгнення загинули або зазнали поранень десятки тисяч російських військових. Росія продовжує втрачати танки, авіацію, бронетехніку у великих кількостях», — зазначив держсекретар США.

Він додав, що навіть у разі подальшого наступу Росія займе повністю зруйновані нею ж міста, а українські військові відійдуть на укріпленіші позиції, де зможуть ефективно оборонятися.

Напередодні президент США Джо Байден оголосив про надання чергової військової допомоги Україні на $1 млрд. Так, ЗСУ отримають додаткову артилерію, озброєння берегової оборони, боєприпаси для артилерії та передових ракетних систем.