Соціум

Росія залишилась без фінського міцного алкоголю

У зв’язку із санкційним режимом ЄС Фінляндія в червні заборонила експорт міцного алкоголю до Росії. Про це виданню Yle в понеділок повідомила митна служба Фінляндії.

«Наразі ці санкції застосовуються до товарної позиції 2208 «Спирт етиловий неденатурований із концентрацією спирту менше 80%; спиртні напої, лікери та інші алкогольні напої», – розповів старший інспектор Яркко Кескінен.

За його словами, до цієї категорії належать, наприклад, горілка, джин та віскі. При цьому під обмеження не потрапляють слабоалкогольні напої, наприклад пиво, сидр та вино.

У статті 3 регламенту Ради ЄС 2022/879 зазначено, що під заборону вивезення з РФ потрапляють «товари, які приносять значний дохід» та можуть сприяти «дестабілізуючим діям» Росії на території України.

Кескінен зазначив, що регламент не передбачає жодних винятків – наприклад, перевезення алкоголю для особистого користування. Тож заборона застосовується до всього імпорту – приватного та комерційного: приміром, напої, придбані в duty free на кордоні, також не можна провозити.

Як повідомлялося, 3 червня Рада ЄС затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти РФ і Білорусі.

Зокрема, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме від шести місяців для сирої нафти до восьми місяців для інших нафтопродуктів.

Крім того, ЄС поширює діючу заборону на надання спеціалізованих послуг фінансових повідомлень (SWIFT) на три додаткові російські кредитні установи – найбільший російський банк Сбербанк, Кредитний банк Москви та Російський сільськогосподарський банк – а також Білоруський банк розвитку та реконструкції.

Також Євросоюз призупинив мовлення в блоці ще трьох російських державних телеканалів та розширив список осіб та організацій, на яких поширюються обмеження на експорт товарів і технологій подвійного використання.