ГоловнеСоціум

СБУ почала перевіряти критичну інфраструктуру на виявлення колаборантів

Правоохоронці перевіряють критичні об’єкти інфраструктури України на виявлення серед співробітників оіб, які здатні співпрацювати з ворогом. Про це повідомив в.о. голови СБУ Василь Малюк в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Загалом кожне місце, де розташовані наші потужності, постійно відпрацьовується у рамках контрдиверсійних та антитерористичних заходів. Що це означає? Береться конкретна локація, заходять сили Служби безпеки України, Нацполіції, Нацгвардії, і шляхом такого поетапного «пересіювання» ми знаходимо тих, хто потенційно готовий працювати з ворогом. Як правило, виявляються також ті, хто вже реально працює на нього», – зазначив він.

За його словами, недавно затримали одного із співробітників ТЕС, який нібито здійснював ремонт.

«Насправді він передавав ворогу дані з актуальними координатами енергетичних об’єктів, а потім збирав результати обстрілів і передавав окупантам. Він уже дає викривальні свідчення», – розповів Малюк.

Чиновник також пояснив, чи стануть предметом розгляду у міжнародних судових інстанціях факти обстрілу енергетичної інфраструктури України.

«Окремі епізоди, окремі докази будуть долучені до кримінальних проваджень, які слухатимуться у міжнародних судах», – підсумував в.о. голови СБУ.

Нагадаємо, 10–11 жовтня російські окупанти завдали масованого удару по об’єктах енергетичної інфраструктури, це призвело до дефіциту потужності в енергосистемі. Зокрема, під обстріл потрапили три електростанції ДТЕК.