ГоловнеСоціум

СБУ знешкодила ворожу ДРГ, яка готувала теракт

У ході багатоетапної спецоперації СБУ нейтралізувала глибоко законспіровану диверсійно-розвідувальну групу ворога. Про це повідомляє речник СБУ Артем Дехтяренко.

«Агенти генштабу збройних сил Росії готували теракт — планували збити пасажирський літак над територією Росії або Білорусі. В атаці на повітряне судно окупанти мали намір безпідставно звинуватити Україну та наших партнерів. Для скоєння провокації зловмисники хотіли обстріляти цивільний борт із переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger», — йдеться у повідомленні.

За словами спікера СБУ, щоб викрасти та приховано вивезти за кордон іноземний ПЗРК, представники спецслужб РФ дали відповідне завдання своїй агентурній групі, до складу якої входили дві особи з подвійним громадянством та завербований ними спільник.

«Їхню діяльність координував росіянин Олександр Тютерєв, який є кадровим співробітником головного управління генштабу збройних сил Росії і має позивний Морпіх. Встановлено, що раніше він брав участь в організації серії терактів на Одещині, за що перебуває в розшуку», — повідомляється в коментарі СБУ.

За завданням координатора, ворожі агенти мали налагодити зв’язки з представниками ЗСУ під виглядом патріотично налаштованих волонтерів.

«Для формування «довірчих відносин» вони передали українським військовим достовірну інформацію про позиції та переміщення окупаційних підрозділів так званих «кадировців». Надалі російська агентура планувала використати напрацьовані контакти для незаконного отримання іноземного ПЗРК та його передачі до країни-агресора», — повідомляє Дехтяренко.

Під час спецоперації співробітники СБУ затримали всіх учасників диверсійно-розвідувальної групи окупантів.

«Одночасно з викриттям зазначених злочинних планів СБУ викрила факти, що засвідчують суттєвий рівень деградації розвідслужб РФ. Зокрема вдалося встановити, що Морпіх брехав своєму керівництву про успіхи в Україні і давав підконтрольній йому ДРГ завдання фальсифікації теракту в тилу України. Зокрема, вони готували постановочні фото- та відеоматеріали про нібито «напад на блокпост сил ТРО», — йдеться у відеоповідомленні прес-служби СБУ.