ГоловнеЕкономіка

Шмигаль оцінив річне падіння ВВП

За підсумками 2022 року ВВП України впаде не менш як на 35%. Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час конференції у швейцарському Лугано, повідомляє Інтерфакс-Україна

«Нам вдалося провести відносно успішну посівну кампанію, відновити логістику через західний кордон… Але це не повинно обманювати. Просідання ВВП в цьому році очікується на рівні не менш як 35%», – заявив Шмигаль.

Він зазначив, що економіка починає відходити від шокової коми, яка була в перші місяць-півтора повномасштабної війни Росії проти України.

За оцінкою Держстату, ВВП України в першому кварталі 2022 року впав на 15,1% порівняно з першим кварталом 2021 року після зростання на 6,1% в четвертому кварталі минулого року.

За даними Нацбанку, у другому кварталі падіння становило 40%. В НБУ прогнозують, що в другому півріччі темпи скорочення економіки будуть меншими, але загалом за рік реальний ВВП знизиться більш як на 30%.

А Світовий банк вважає, що економіка України впаде на 45% за підсумками цього року. Наголошувалося, що війна підірвала українську промисловість, призвела до руйнування інфраструктури і різкого скорочення населення.